A Hold

A NASA videót közölt az Artemis-misszióról — íme a Hold teljes pompájában!

A NASA Artemis-missziójának első szakasza a végéhez közeledik, ami azt jelenti, hogy lassan sikeresnek mondható az első felvonás. A Hold átrepülése során készült felvételek soha nem tudják majd visszaadni a planéta tényleges méreteit, a látvány viszont monumentális, és szavakkal nehezen leírható.


Az Artemis 1 kilövését több alkalommal is halasztani kellett apró módosítások és technikai problémák miatt, melyekre még az utolsó napokban is számítani lehetett. Az indítás végül sikeresen lezajlott, azóta pedig az Orion űrhajó útja gördülékenyen halad a vége felé.

Az első küldetésben a tervek szerint még nem szerepelnek űrhajósok, ugyanis a szakemberek meg akartak győződni a küldetés biztonságosságáról, a második misszióban viszont már asztronauták is ülnek majd a fedélzeten. A hosszútávú tervek között szerepel az első színes bőrű és az első női űrhajós Holdra juttatása, illetve egy hosszútávú jelenlétre alkalmas, űrbéli kutatóbázis kiépítése is.

Most, pár nappal az első küldetés vége előtt a hajóra szerelt 24 kamera segítségével a NASA lehengerlő felvételt tett közzé, melyen a Hold soha nem látott nagysága érzékelhető. Bár a videó nyilvánvalóan nem képes visszaadni a tényleges méreteket, de a látvány magáért beszél.

A küldetés első felvonása december 11-én ér véget, amikor az Orion űrhajó a Csendes-óceánon landol majd. Ekkor lesz kitéve a szerkezet a legnagyobb terhelésnek, így bőven van még min izgulni. A második kilövést 2024-re tervezik, de nem árt számolni egy kis csúszással — olvasható a Futurism cikkében.

Míg a szintén idén indított James Webb űrtávcső a mélyűrt és a távoli kozmosz rejtelmeit vetíti elénk, addig öröm látni, hogy a Földhöz legközelebbi égitest felfedezése is ilyen nagy mértékben halad. A jövőben számos új projekt következik majd, de a 2022-es év mindenképp meghatározó időszak az űrkutatásban.