Odense városa

5 lenyűgöző tény a dániai Odense-ről​

Dániai célpontok közül egyértelműen Koppenhága az, ahova a legszívesebben mennek a turisták, a második helyen viszont Odense állhat. Alábbi cikkünkbe öt érdekes tényt gyűjtöttünk róla össze, melyek meghozhatják a kedved egy utazás leszervezéséhez.


1. Ott született Hans Christian Andersen

A világhírű dán író élete során számos regényt, verset és színdarabot írt, legtöbben mégis irodalmi mesés történeteiről emlékeznek rá. Koppenhága kulturális személyiségére Odense-ben mind a mai napig büszkén emlékeznek. Az ő tiszteletére látogatható a szülővárosában egy múzeum, melyben a kiállítás inkább a művész történeteire helyezi a hangsúlyt.

Annak a megnyitása előtt Andersen gyermekkori otthonán volt a fő fókuszpont. Az első pillantásra meghitt környezetnek tűnő házikóról azt hihetnénk, hogy tökéletes egy gyermeknek, belépve viszont jól látszik, hogy a szobák nagyon kicsik voltak egy fiatal fiúnak és szüleinek.

2. Jelentős viking történelemmel rendelkezik

Odense Dánia egyik legrégebbi városa. A viking korszak alatt fontos helyszín volt, melyet az ottani gyűrűs erődítmény maradványa is bizonyít. A 180 méter külső átmérőjű, hatalmas erődítményt mély, széles vizesárok és fával burkolt bástya vette körül. Ma ez már csak egy különálló kiemelkedésként létezik.

A terület utolsó viking uralkodóját — IV. Canute — 1086 júliusában, a város templomában ölték meg. Ő lett később Dánia első szentje.

3. Ideális kerékpározók számára

A sík terepnek és a jelentős országos beruházásoknak köszönhetően Dánia fantasztikus hely a kerékpározáshoz. Odense-ben és környékén összesen 560 kilométer kerékpárút, 123 csak bicajosok számára kialakított híd, valamint 65 kerékpáros alagút található. A turistáknak nem kell saját kétkerekű járművet hozniuk, hiszen számos szolgáltatás biztosít kölcsönzési lehetőséget.

4. A dániai vasutak egyik központja

Odense központi elhelyezkedése Dániában azt jelenti, hogy minden kelet-nyugati irányú vonat a városon keresztül közlekedik, ahogy a Németországba tartó járatok is. Ennek köszönhetően a turisták és az érdeklődők bármikor könnyedén eljuthatnak a városba, bárhol is tartózkodjanak az országban.

5. Testvérvárosa az ohiói Columbus

Columbus és Odense között 1988 óta testvérvárosi megállapodás van érvényben. Emellett a dán város 19 másik településsel is ilyen viszonyban van, köztük a japán Funabashival is. Ott megépítették a H.C. Andersen Parkot, amely a dán tájat idézi, és oktatási műhelyeket biztosítanak az iskolások számára.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Forbes