Szerelmespár, dobozok között egymást öleli

5 dolog, amit összeköltözés előtt beszélj át a pároddal!

Az emberek nagy százaléka a fontos döntések előtt sok tényezőt mérlegel, és átgondolja, hogy a következő tervezett lépése az életében jó ötlet-e. Ugyanígy, a párkapcsolati döntéseket, köztük az összeköltözést is érdemes megfontoltan végig venni párunkkal együtt.


Ezek általában örömteli döntések, melyeknél hajlamos bennünket a hév elragadni, így fontos, hogy ezekre különösen felhívjuk a figyelmet. Vannak ugyanis alapvető kérdések, melyeket érdemes megvitatnod a pároddal, mielőtt belevágtok a dobozolásba.

Lássuk ezeket!

Ugyan azt gondoljátok az összeköltözésről?

Szakértő szerint sokan úgy tekintenek az összeköltözésre, mint egy nagy előrelépésre a kapcsolaton belül, ami az elkötelezettség felé halad. Vannak azonban olyanok, akik csak egy jelenleg működő dologként tartják ezt számon és nem tekintenek ennyire előre.

Érdemes meggyőződni róla, hogy ti mindketten ugyanazon a véleményen vagytok-e.

Hogyan tervezitek a háztartást vezetni?

Azzal, hogy megosztjuk párunkkal a teret, sok mást is megosztunk. Például a koszos edényeket, a szennyes halmokat és a bevásárlást is. Tervezzétek meg előre, hogy ki melyik háztartásbeli munkát végzi majd el és miért felel. Ez nem csak abban segít, hogy szervezetté váljatok, hanem hamar kiderülhet így az is, hogy egyoldalú-e a kapcsolat.

Költségek és pénzügyek

Vannak, akik tartanak a pénzről való kommunikációról, pedig ez egy nagyon fontos pontja az összeköltözésnek. Beszéljünk őszintén pénzügyeinkről a partnerünkkel, hiszen benne bíznunk kell, különben az összeköltözésnek nincs értelme.

Még a dobozolás előtt fixáljátok le, hogy a költségeket, amik az együttéléssel járnak, hogyan tervezitek felosztani.

Kire számíthattok még a lakásban?

Bár értelemszerűen nyilván ketten költöztök össze és közösen alakítjátok ki az otthonotokat, ettől függetlenül érdemes még a komoly lépés megtétele előtt tisztázni, hogy kire, vagy kikre számíthattok a lakásban még.

Ez alatt érhetünk házikedvencet, vagy egy barátot is, aki korábban szeretett rendszeresen valamelyikőtöknél időzni. Azt se felejtsétek el átbeszélni, hogy dolgozik-e valaki otthonról, és ha igen, igényel-e rá egy külön helységet.

Ezeket átbeszélve rengeteg fölösleges feszültségtől és vitától szabadítjátok meg magatokat.

Mi a B terv, ha mégsem sikerül?

Bár az előző 4 kérdés roppant hasznos és sok dolgot kiszűrhettek vele, ettől függetlenül sajnos előfordulhat, hogy mégsem jön össze az együttélés és külön válnak útjaitok. Érdemes erre is egy tervet készítenetek, hogy egyrészt ne érjen váratlanul benneteket a dolog, másrészt pedig tudjatok hová menni, ha a rosszabb forgatókönyv valósulna meg.