Dolgozó nő, tabletet tart a kezében

4 tipp sikeres pályaváltáshoz, bármely életkorban

A pályaváltás az egyik legnehezebb és legizgalmasabb lépés lehet az ember életében. Az ismeretlentől való félelem és egy új jövő lehetősége azonban ijesztő lehet, ezért kevesen merik meglépni.


A karrierváltás nem kell olyan ijesztő legyen, mint amilyennek tűnik a fejedben. Megfelelő felkészüléssel a pályaváltás zökkenőmentes és szórakoztató folyamat lehet. Íme néhány lépés, melyeket ha megteszel az ugrás előtt, akkor megkönnyíted a dolgodat.

Fedezd fel az új lehetőségeket

Még akkor is érdemes az új lehetőségek után kutatni, ha biztosan tudod, hogy mit szeretnél legközelebb dolgozni. A legtöbb iparág rendelkezik olyan szakemberekből álló hálózattal, akik szívesen segítenek azoknak, akik újak a szakmában. Gondold át, mi a legfontosabb számodra, legyen az a pénz, a szabadidő, vagy bármi egyéb és ezen pontok alapján vizsgálódj. Lehet, hogy egy teljesen más munka, sokkal közelebb áll az elképzeléseidhez.

Kutass

Egyes szakmák megkövetelik, hogy visszaülj az iskolapadba, azonban vannak olyanok is, amik nem. Érdemes utána járni, hogy ha teljesen más pályán szeretnél indulni, annak milyen lehetőségei vannak. Ragaszkodnak-e a tanulmányokhoz és ha igen, akkor az könnyen elvégezhető-e? Vagy ha esetleg nem követelik meg, akkor a cégek ajánlanak-e betanítást?

Frissítsd az önéletrajzodat

Miután már elég magabiztosnak érzed magad a pályaváltáshoz, utolsó lépésként rendezd az önéletrajzodat. Formáld azt át az új pályának megfelelőre. Plusz jó pont, ha írsz egy kísérőlevelet, melyben megfogalmazod, miért is érdekel téged az új szakirány.

A potenciális munkaadók valószínűleg értetlenül állnak a pályaváltásod előtt, ezért jó, ha van egy határozott válaszod, hogy miért is szeretnéd a váltást.

Kapcsolatépítés

Még akkor is, ha még nem kaptad meg a pozíciót az új területen, korán kezd el a kapcsolatépítést. Leggyakrabban az új lehetőségek abból adódnak, hogy kiket ismersz, nem feltétlenül az iskolai végzettségednek, vagy az önéletrajzodnak köszönheted.

Keressen olyan eseményeket, amelyek segíthetnek bővíteni kapcsolataidat az új karrierben. Ha szükséges, Facebook-csoportokhoz és tegyél meg mindent, hogy észrevegyenek.