Egy ember kapaszkodik egy tömegközlekedési eszközön

Soha nem látott, k​alandos és innovatív módszerrel oldja meg  Párizs a közlekedési problémákat

Míg a legtöbb nagyváros metróalagutakat építtet és villamosmegállókat telepít különböző pontokra, addig a párizsi emberek ebből is egy kalandos programot csinálnak, mellyel nem csak az idegenforgalmat növelik, hanem a gyorsabb tömegközlekedést is lehetővé teszik.


A tervek szerint 2025-re a párizsi tömegközlekedés teljesen megváltozik, hiszen elindítják az első drótkötélpályájukat annak érdekében, hogy könnyebben körbe lehessen utazni a várost. A fantasztikus újítás négy és fél kilométer hosszú lesz, és a város délkeleti részén található külső kerületeket köti majd össze a metrórendszerrel. Azért döntöttek emellett a közlekedési típus mellett, ugyanis a külvárosok dombos terepviszonyai megnehezítettek a metróvonalak kiépítését.

A projekt egy 150 millió dolláros beruházással indulhatott el, amely nagyjából 51 és fél milliárd forintnak felel meg. A munkálatokat az Atelier Schall építésziroda — az Île-de-France Mobilités francia közlekedési vállalat, valamint a Spie Batignolles és az Egis Rail építőipari vállalatok közreműködésével — irányítja, az építést pedig a legfrissebb információk szerint már ebben az évben megkezdhetik.

paris cable car

Fotó: Facebook/Discover Europe

A látványos megoldásnak öt megállója lesz, így nem csak egy turista szenzációként funkcionálhat majd, hanem az ingázó munkások életét is megkönnyítheti. A Luxurylaunches cikke szerint a teljes útvonalat mindössze 17 perc alatt teljesíthetőre tervezik, ami több mint kétszer olyan gyors lehet, mintha ugyanazt busszal vagy autóval tenné meg az ember. Mindezeknek köszönhetően ez a fejlesztés közel 11 ezer ember életét könnyítheti meg naponta.

A tervezők azt állítják, hogy kabinokba tíz ember férhet majd be egyszerre, így csúcsidőben a pálya akár 1600 személyt is képes lesz elszállítani a céljaihoz. A vonalon 33 Y- és V-alakú oszlopot helyeznek el, amik állványzatként tartják majd a kábeleket.

Nyitókép: Unsplash/Jad Limcaco