A pezsgő buborékjai segíthetnek a mélytengeri vizsgálatokban
Egy új kutatás érdekes dologra világított rá a pezsgőben található buborékokkal kapcsolatban.
Egy nemrégiben készült kutatás során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mitől olyan egyediek a pezsgők buborékjai.
Nagyon úgy tűnik, hogy a Brown Egyetem és a franciaországi Toulouse-i Egyetem fizikusai rájöttek a trükkre. A szakemberek szerint a pezsgő és a prosecco több szappanszerű vegyületet, úgynevezett felületaktív anyagokat tartalmaznak. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy az italokban található zsírsavak is hozzájárulnak az ízélményhez.
Ez is érdekelhet: Eddig tárolható a pezsgő kibontás után
Az elmélet szerint a pezsgőben ezek a felületaktív anyagként ható szennyezőanyagok a jó anyagok. Ezek a fehérjemolekulák, amelyek ízt és egyediséget adnak a folyadéknak, stabilabbá teszik az általuk létrehozott buborékláncokat
– magyarázza Roberto Zenit mérnök.
Most, hogy a tudósok már tudják, hogy a felületaktív anyagok megváltoztathatják a buborékok felemelkedésének módját, szinte bármilyen folyadékban analizálhatják a buborékláncokat, és ezt az információt felhasználhatják a felületaktív anyagokkal való szennyezettség mértékének értékelésére.
Ez különösen hasznos lehet a metánt és szén-dioxidot kibocsátó mélytengeri nyílások vizsgálata során, ahol kifejezetten nehézkés a mintavétel, vagy a víztisztító létesítmények levegőztető tartályainak ellenőrzésekor.
Forrás: Science Alert
Kép: Shutterstock