A pezsgő buborékjai segíthetnek a mélytengeri vizsgálatokban

A pezsgő buborékjai segíthetnek a mélytengeri vizsgálatokban

Egy új kutatás érdekes dologra világított rá a pezsgőben található buborékokkal kapcsolatban.


Egy nemrégiben készült kutatás során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mitől olyan egyediek a pezsgők buborékjai.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Brown Egyetem és a franciaországi Toulouse-i Egyetem fizikusai rájöttek a trükkre. A szakemberek szerint a pezsgő és a prosecco több szappanszerű vegyületet, úgynevezett felületaktív anyagokat tartalmaznak. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy az italokban található zsírsavak is hozzájárulnak az ízélményhez.

Ez is érdekelhet: Eddig tárolható a pezsgő kibontás után

Az elmélet szerint a pezsgőben ezek a felületaktív anyagként ható szennyezőanyagok a jó anyagok. Ezek a fehérjemolekulák, amelyek ízt és egyediséget adnak a folyadéknak, stabilabbá teszik az általuk létrehozott buborékláncokat

– magyarázza Roberto Zenit mérnök.

Most, hogy a tudósok már tudják, hogy a felületaktív anyagok megváltoztathatják a buborékok felemelkedésének módját, szinte bármilyen folyadékban analizálhatják a buborékláncokat, és ezt az információt felhasználhatják a felületaktív anyagokkal való szennyezettség mértékének értékelésére.

Ez különösen hasznos lehet a metánt és szén-dioxidot kibocsátó mélytengeri nyílások vizsgálata során, ahol kifejezetten nehézkés a mintavétel, vagy a víztisztító létesítmények levegőztető tartályainak ellenőrzésekor.