Injekciós vakcina

Beadták az első kísérleti rákölő vírusvakcinát

Először adtak be kísérleti rákölő vírust egy emberi betegnek, és remélik, hogy a tesztek végül bizonyítékot szolgáltatnak egy új módszerre, amellyel sikeresen le lehet küzdeni a rákos daganatokat az emberek szervezetében.

A CF33-hNIS (más néven Vaxinia) nevű gyógyszerjelölt egy úgynevezett onkolitikus vírus, egy genetikailag módosított vírus, amelyet úgy terveztek, hogy szelektíven megfertőzze és elpusztítsa a rákos sejteket, miközben az egészségeseket megkíméli.

A CF33-hNIS esetében a módosított himlővírus úgy működik, hogy behatol a sejtekbe és megkettőzi önmagát. Végül a fertőzött sejt szétrobban, és több ezer új vírusrészecskét bocsát ki, amelyek antigénként működnek, és arra serkentik az immunrendszert, hogy megtámadja a közeli rákos sejteket.

Korábbi, állatmodelleken végzett kutatások kimutatták, hogy a gyógyszer képes az immunrendszert ily módon felhasználni a rákos sejtek levadászására és elpusztítására, de eddig embereken nem végeztek vizsgálatokat.

Ez most megváltozott: a gyógyszer társfejlesztői – a Los Angeles-i City of Hope rákgyógyító és rákkutató központ és az ausztrál székhelyű Imugene biotechnológiai vállalat – most bejelentették, hogy megkezdődött az első klinikai vizsgálat embereken, számol be róla a ScienceAlert.

„Korábbi kutatásaink kimutatták, hogy az onkolitikus vírusok képesek arra serkenteni az immunrendszert, hogy reagáljon a rákra és elpusztítsa azt, valamint arra, hogy az immunrendszer jobban reagáljon más immunterápiákra. Úgy véljük, hogy a CF33-hNIS-ben megvan a lehetőség, hogy javítsa a betegeink eredményeit”

– mondta Daneng Li, a City of Hope onkológusa és vezető kutatója.

Ennek a lehetőségnek a kiaknázása először attól függ, hogy a CF33-hNIS biztonságosan szedhető-e. A vizsgálat első szakasza a gyógyszer biztonságosságára és tolerálhatóságára összpontosít.

A beavatkozásba várhatóan összesen 100 résztvevőt vonnak be, akik mindegyike olyan felnőtt, áttétes vagy előrehaladott szolid tumorban szenvedő beteg, aki korábban már legalább két standard kezelést kipróbált.

A vizsgálatba való felvételüket követően ezek a személyek a kísérleti kezelés alacsony dózisát kapják közvetlen injekció formájában vagy intravénásan.

Ha a korai eredmények sikeresek, és a CF33-hNIS-t biztonságosnak és jól tolerálhatónak ítélik, további tesztek fogják megvizsgálni, hogy a gyógyszer hogyan párosul a pembrolizumabbal, egy meglévő, a rák immunterápiájában már alkalmazott antitest-kezeléssel.

A vírus jelenleg klinikailag tesztelt változata humán nátrium-jodid szimportert (hNIS) termel, egy olyan fehérjét, amely lehetővé teszi a kutatók számára a vírusszaporodás leképezését és nyomon követését, valamint további módot biztosít a rákos sejtek károsítására radioaktív jód hozzáadásával. A hatékonyság megállapítása előtt azonban a kutatók először azt vizsgálják, hogy a betegek mennyire kezelik jól a gyógyszert, rögzítik a mellékhatások gyakoriságát és súlyosságát, és azt is vizsgálják, hogy a résztvevők mennyire boldogulnak az alacsony dózisok növelésével.

A másodlagos intézkedéseket, beleértve annak értékelését, hogy a CF33-hNIS mennyire hatékonyan zsugorítja a kezelt tumorokat, később elemzik majd, de mivel a vizsgálat várhatóan két évig tart majd több várható klinikai helyszínen, valószínűleg eltart egy ideig, amíg az eredményeket részletesen megismerjük.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk izgatottak az itt rejlő széleskörű lehetőségek miatt; csak azt, hogy visszafogottan kell kezelnünk várakozásainkat, mivel a preklinikai kísérletekben elért ígéretes eredmények nem feltétlenül garantálják a hasonlóan sikeres eredményeket a későbbi, embereken végzett kutatásokban.

Ha a gyógyszer biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyul, akkor a daganatok elleni küzdelem egy új, erőteljes eszközével állhatunk szemben, amelyet Susanne Warner sebész-onkológus szerint, aki korábban egy olyan csoportot vezetett, amely a CF33 daganatokra gyakorolt hatását vizsgálta egerekben, "sorsfordító megváltoztatását jelenti, mivel hatásos, és képes az immunsejtek toborzására és aktiválására".

„Onkolitikus vírusunk arra képezi az immunrendszert, hogy egy adott rákos sejtet célozzon meg. Ez azt jelenti, hogy ha egy hasonló rákos sejt valaha is megpróbál újranövekedni, az immunrendszer készen áll majd arra, hogy leállítsa azt. Ez azt jelenti, hogy ha egy hasonló rákos sejt valaha is megpróbál újranövekedni, az immunrendszer készen áll majd arra, hogy leállítsa azt”

– mondta 2020-ban.

Még senki sem tudja biztosan, hogy a CF33-hNIS ugyanilyen csodákat fog-e művelni az emberekben, de ha igen, akkor ez lesz csupán a második, az FDA által jóváhagyott onkolitikus vírusterápia a rák kezelésére, a Talimogene laherparepvec (T-VEC) nevű gyógyszer, a herpes simplex vírus módosított változata után, amelyet a melanoma kezelésére használnak.

Nyitókép: Shutterstock