Reptéren kígyózó sorban álló tömeg

Idén is a tavalyihoz hasonló reptéri káoszra lehet számítani?

A 2022-es utazási szezon után érthető, hogy sokan aggódnak, hogy az idei nyár is a reptéri káoszról fog szólni.


Elhagyott poggyász cunamik és több órás sorban állás jellemezte a tavaly nyári szezont az európai reptereken. A covid-járvány okozta korlátozások után tavaly mert először több ember repülőre ülni, aminek a nem megfelelően felkészült légitársaságok meg is hozták az eredményét.

De vajon milyen lesz a 2023-as nyár az európai reptereken? Hasonló káoszra számíthatunk, vagy megoldották a tavalyi problémát?

Mi okozta a káoszt a reptereken 2022-ben?

Az utazási korlátozások megszűnése után az európaiak többsége megragadta a lehetőséget a nyaralásra, és rengetegen indultak útra barátaikkal, családtagjaikkal. A légiközlekedési ágazat azonban nem volt felkészülve az utazók számának hatalmas megugrására. Így a repülőterek és a légitársaságok túlterheltek lettek.

Az európai légiforgalmi irányító szervezet, az Eurocontrol szerint tavaly nyáron az összes európai járat fele késett, és naponta közel 2000 járatot kellett törölniük. Egyes repülőterek és légitársaságok ügyesebben megbirkóztak a problémával, de sok utas számára az európai utazás nem volt pozitív élmény.

A káosz fő okát pedig a személyzet hiánya okozta. A légitársaságok dolgozóit a világjárvány idején kénytelenek voltak elbocsátani, azonban pótolni nem sikerült őket ilyen hirtelen.

Mire számíthatunk az utazás szempontjából 2023 nyarán?

Bár egyes repülőterek, mint például Manchester, azt mondták, hogy elegendő dolgozót vettek fel, hogy a személyzet megfelelően tudjon működni, a sztrájkok helyett a munkaerőhiány jelentheti a legnagyobb gondot idén nyáron.

Az Eurocontrol további aggodalmait osztotta meg:

„A pandémiát megelőző forgalmi szinthez való közeledés nem lesz egyszerű az ellátási lánc problémáinak, az esetleges munkabeszüntetéseknek, a légtér elérhetetlenségének, az ágazati szűk keresztmetszeteknek, a növekvő keresletnek és a rendszerváltozásoknak fényében.”

Szerintük 2023 „óriási kihívást jelentő” évnek ígérkezik, és nagy erőfeszítéseket igényel majd a kereslet kielégítése és a késések csökkentése.

Az év elején a Ryanair főnöke, Michael O’Leary is egyetértett ezzel a véleménnyel. Egy sajtókonferencián elmondta, hogy a légiközlekedési ágazatnak „minden eszközt be kell vetnie” a jövő nyáron felmerülő problémák sora ellen.

Összességében tehát a repterek igyekeztek új intézkedésekkel felkészülni az idei nagy tömegre is, de nagy valószínűséggel elkerülhetetlenek lesznek a járattörlések, késések és a nagy tömeg.