A római Vatikán

5 hiba, amit ne kövess el a római vakációdon

A helyiek megosztották, milyen hibákat látnak gyakran elkövetni a látogatók által az Örök Városban.


Róma régóta a világ egyik legnépszerűbb úti célja, és könnyű megérteni, hogy miért. Számtalan ikonikus látnivalónak ad otthont, például a Colosseumnak és a Trevi-kútnak, a finom tészták és más remek ételek pedig felülmúlhatatlanok.

De mint minden olyan helyen, ahol nagy az idegenforgalom, gyakori, hogy a látogatók elkövetnek bizonyos hibákat. A Huffpost helyieket kérdezett arról, mik ezek a hibák szerintük.

1. Vízvásárlás

Rómában nem szükséges vizet venni, a történelmi belvárosban körülbelül 90 szökőkút van, amelyeket jellemzően nasoninak hívnak, és ahol ingyen ihatunk vizet. Ezek mindig frissen folynak, és nagyon gyakran igazi műalkotások az őket adó szökőkutak.

A leghíresebb a Via della Fontanella di Borghese falába épített kis szökőkút. Ezek általában öntöttvasból készültek, de néhány modell travertinből (helyi márványból) készült, és vannak olyan ritka példányok is, mint például a Via della Cordonatán, a Via Nazionale közelében található, 1872-ből származó, sárkány alakú Fontana delle Tre Cannelle.

2. Túl sok mindent próbálnak belezsúfolni az utazásba

Róma nem véletlenül tartozik a bakancslistás úti célok közé, rengeteg látnivaló van a városban. De ne próbáljunk meg mindent egy napba belezsúfolni! Élvezzük az il dolce far niente-t – a semmittevés édességét – és tartsuk be a tempót. Tervezzünk minden napra egy-két tevékenységet, de hagyjunk időt egy kényelmes ebédre a szabadban, a kis sikátorokban bolyongásra, vagy a helyi galériák és boltok nézegetésére.

3. A helyi étkezési kultúra félreértése

Az olaszországi ételek regionálisak, és városról városra, településről településre különböznek. Rómában is lehet találni rizottót, de azt inkább Milánóban kellene fogyasztani, míg itt a római konyhára koncentrálni, és többek között articsókát, carbonarát és bárányhúst enni.

Ráadásul Rómában az ebéd 13 és 15 óra között bármikor kezdődhet, a vacsora pedig este 8 óra előtt soha.

4. Látogatás a főszezonban

Az egyik legnagyobb hiba, amit az turisták elkövetnek, amikor Rómába mennek, az időzítés. Érdemes a főszezonban kerülni az olasz fővárost. A legjobb időpont a látogatásra december első fele, amikor Rómát az ünnepekre díszítik fel. A téli hónapokban szinte csak magunkénak tudhatjuk az olyan fő látványosságokat, mint a Trevi-kút, a Spanyol lépcső és a Szent Péter-bazilika.

A nyári hónapokban Rómába utazni nemcsak a rengeteg turista, de az elképesztő hőség miatt sem kedvező, ráadásul a főszezonban jóval drágábbak is a szállások.

5. Nincs foglalásunk sehova

Amióta a határok a COVID zárlatok után újra megnyíltak, a város szinte folyamatosan zsúfolt, különösen a melegebb hónapokban, amikor több a turista. Foglaljunk előre online, nemcsak szállást, hanem látogatási időpontokat is a különböző múzeumokba vagy látnivalók, például a Colosseum megtekintéséhez, mert könnyen lehet, hogy főszezonban nem jutunk be, ha hirtelen megjelenünk ezeken a helyeken.

Nyitókép: Shutterstock