Egy aszteroidáról készített illusztráció

Ásványi minták alapján felfedhették a Ryugu aszteroida rejtélyes szülőhelyét​

A szakértők ásványi anyagok nyomaira bukkantak a Ryugu aszteroida mintáiban, ezek tanulmányozása után pedig következtetéseket tudtak levonni a szülőhelyével kapcsolatban. Ez a felfedezés jobb betekintést enged a galaxisunk képződésének első éveibe.


A Ryugu aszteroida ásványi anyagjait egy kutatócsoport elektronmikroszkóp és szekunder ion tömegspektrométer segítségével vizsgálta meg. Ezeknek köszönhetően pontosan fel tudták mérni a benne található oxigén 16 izotópjának szintjét — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy némelyik aszteroida a Naptól sokkal távolabb keletkezik, mint a többi. Az ottani helyeken sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, így az objektumokon lévő víz jég formájában sokkal nagyobb részben marad meg. Ezzel szemben a közelebbről érkező társaik szinte teljesen sziklákból állnak.

A felmérések végeredményeként arra a következtésre jutottak a szakértők, hogy a szóban forgó űrszikla alacsony hőmérsékletű, vizes körülmények között jött létre. Ezeknek a kritériumoknak az Uránusz és a Neptunusz körüli régió felel meg leginkább a Naprendszeren belül. Mindezek mellett a csapat olyan ásványokat is azonosítani tudott, mint a spinell, az olivin és a perovszkit.

Egy kis videós ismertető a Ryugu aszteroidáról: 

Ezek magas hőmérsékleten, nagyjából ezer Celsius-fok felett képződnek, tehát valahogyan egyesültek a Ryugu alapjával. A kutatók hipotézise szerint a belső Naprendszerből származó anyag egy része a Naptól kifelé haladva végül az űrben lebegő kőzetnek ütközött , majd annak a részévé vált. Ezek az újonnan megszerzett ismeretek hasonlítanak a Tanzániában felfedezett Ivuna nevű szénmeteorit adataihoz, tehát a két jelenség hasonló módon képződhetett.

Ezek a kutatások segítenek a tudósoknak jobban megérteni az univerzum történelmét, hiszen a minták a Naprendszer születése utáni legkorábbi évekből hordoznak nyomokat. A szerkezetek fejlődésének köszönhetően, valamint a kutatási területhez szükséges alapismeretek bővülésével a Ryugu még számos érdekes információt nyújthat az emberiség számára.

Nyitókép: Shutterstock