halasz rita mely levego

Sorozat készül Halász Rita népszerű regényéből, a Mély levegőből

A kiemelkedően jó kritikák után most megvásárolták az elsőkönyves Halász Rita Mély levegő című regényének megfilmesítésének jogait, hogy sorozat készüljön belőle.


Még tavaly jelent meg Halász Rita első regénye, a főszereplő fájdalmas válását feldolgozó Mély levegő, mely azóta az összes fontos kulturális orgánumban jó kritikákat kapott. Emellett az olvasók is szeretik, mivel már a negyedik újranyomásnál tart a kötet, illetve a Libri Irodalmi Díj tíz döntőse közé is bekerült. A szerző újabb jó fontos állomáshoz érkezett: a Jelenkor kiadó bejelentette, hogy a Black Lemon Films megvásárolta a Mély levegő megfilmesítésének jogát, hogy egy hatrészes minisorozatot forgassanak belőle.

„Három helyzetben tudok a legjobban gondolkodni: séta közben, a plafont bámulva és vonaton. Nyolc évvel ezelőtt, amikor a Mély levegő története körvonalazódni kezdett a fejemben, München felé tartottam egy barátnőmet meglátogatni, és a nyolcórás vonatúton folyamatosan peregtek előttem a jelenetek. Nem regényben gondolkodtam, hanem mozgóképben, először filmben, aztán sorozatban. Később a filmes ambíciókról letettem, de az olvasói visszajelzésekből az derül ki, hogy valami megmaradhatott az eredeti koncepcióból, mert sokan mondták a könyvről, hogy filmszerű. Írás közben én is sokszor gondoltam magamra, mint aki a kamera túloldalán áll, és úgy rögzíti az eseményeket. Ezért is lettem nagyon izgatott, amikor Vogel Eszter megkereste a kiadót a hatrészes minisorozat ötletével. Innentől pedig marad a várakozás és a mérhetetlen kíváncsiság." – fogalmazott Halász Rita.

Itt visszanézhető a tavaly októberi könyvbemutató, ahol Németh Gábor beszélget a szerzővel: