A Hold

Valami nemsokára a Holdba csapódik, de még mindig nem tudják biztosan, mi lehet az​

2015-ben azonosítottak egy objektumot, mely — a pályájából és sebességéből kikövetkeztetve — március elején a Holdba csapódik. Akkoriban a SpaceX egyik rakétájaként azonosították, ami űrszemétként olyan pályára állt, ami keresztezi az égitestét. Most egy tanulmány bebizonyította, hogy az eddigi találgatások mind tévesek.


A WE0913A névre keresztelt objektumot legelőször aszteroidának titulálták, majd egy kézenfekvő magyarázattá vált a SpaceX egykori találmánya. 2015-ben azokkal a rakétákkal juttatták Föld körüli pályára a NASA Deep Space Climate Observatory műholdját. Az ilyen folyamatok után a feleslegessé vált hajtóműveket elhagyják az űrben, melyek a későbbiekben elégnek a légkörbelépést követő zuhanáskor.

Az elmélet szerint az egyik ilyen eszköz téveszthetett pályát. A későbbiekben rájöttek, hogy ez nem történhetett így, mivel a rakéta útja messze van a Holdtól. A ScienceAlert szerint a szakértők újrakezdték a számításokat, és az új kutatások rábukkantak a 2014-065B nevű objektumra, amely a kínai Csang'e 5-T1, Holdra indított küldetés gyorsítórakétája. Ez a kilövés 2014. október 23-án indult, a kidobott gyorsító viszont eltűnt a későbbiekben.

Az új elmélet minden kérdésnek és kritériumnak megfelel, így — bár közvetett bizonyítékokkal van alátámasztva — ez tűnik a legbiztosabb verziónak. Az objektum és az égitest 2022. március 4-én ütközik majd össze.