Strucctojáshéjból készített nyaklánc

Strucctojásokból építették a történelem legkorábbi közösségi hálóját

Egy kutatócsoport Afrika távoli pontjain fedezett fel egymáshoz kísértetiesen hasonlító, strucctojáshéjból készült gyöngyöket. A hatalmas földrajzi kiterjedés arra engedte következtetni a szakértőket, hogy az ékszereket egyfajta kódként kezelték a szövetséges törzsek. Ezek a gyöngyök ebben az értelmezésben a történelem legkorábbi közösségi hálózatának eszközei voltak.


A feltárások során az afrikai kontinens 1800 mérföldes területén nagyjából 15 ezer, strucctojáshéjból készült gyöngyöt találtak, 31 különböző kutatási ponton. Ilyen ékszereket a ma élő törzsek is készítenek hagyományukhoz hűen, első használatukról pedig a legkorábbi feljegyzés nagyjából 75 ezer évvel korábbra mutat vissza. Akkoriban a legnépszerűbb díszítéstípus az okker — egy rozsdaszínű agyagpigment — volt, amelyet az emberiség nagyjából 200 ezer éve ismer és használ.

A szóban forgó gyöngyöket hozzávetőlegesen 50 ezer évvel ezelőtt élő törzsek használták azzal a céllal, hogy a kontinensen élő szövetséges közösségeket megjelöljék és felismerjék. Ezzel elkerülhetők voltak a véletlen támadások jó viszonyban álló társadalmak között. A gyöngykészítők valószínűleg megosztották egymással a gyöngykészítés kultúrájának különböző módjait, így egy közös rendszer bontakozhatott ki.

„Olyan ez, mintha kenyérmorzsák nyomát követnénk. A gyöngyök nyomok, amelyek időben és térben szétszóródva csak arra várnak, hogy észrevegyük őket"

mondta a Jennifer Miller, a tanulmány társszerzője.

A felfedezés segített a tudósoknak megállapítani, hogy a szétszóródott törzsek kommunikáltak egymással, és nem feltétlenül különültek el. Nem tudni biztosan, hogy ezekkel az ékszerekkel kereskedtek-e, vagy csak a készítés tudományát osztották meg egymással, az viszont biztos, hogy ez a társadalmi hálózat felbomlott. 33 ezer éve a gyöngyfűzés divatja csökkent, szinte teljesen megszűnt Dél-Afrikában, de a keleti régiók ettől függetlenül továbbra is népszerűnek tartották, és átadták a következő generációknak tudásukat.