Fiatal turista nő ül a hotel szobájában az ágyon

Ezek a legpiszkosabb helyek a szállodai szobákban

Bár a nyaralás és a szállodában való tartózkodás már önmagában egy luxus tevékenységnek számíthat, azért nem árt, ha tudjuk, milyen baktériumok és hol lapulhatnak a pihenésünk során a szállodai szobánkban.


Egy mikrobiológus elárulta, hogy melyek azok a részei a szállodai szobáknak, ahol a turisták a legtöbb baktériumnak lehetnek kitéve.

A szállodák évente turisták ezreit látják el, és sajnos előfordulhat, hogy a szobát nem mindig takarítják olyan alaposan tisztán, ahogyan azt elvárnánk a pénzünkért.

Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem klinikai mikrobiológia előadója feltárta azokat a területeket, ahol a turisták a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve fertőzés szempontjából.

Ez is érdekelhet:

Te is használod ezt a tárgyat a szállodákban, de nem kéne!

A turisták már azelőtt baktériumoknak vannak kitéve, hogy beléptek volna a szállodai szobájukba, ugyanis a hotelek liftjei a baktériumok melegágya.

A biológus szerint a lift gombjait folyamatosan rengeteg ember nyomkodja és így könnyen terjedhetnek különböző baciulisok.

Az ajtókilincsek a liftek gombjaihoz hasonlóan szintén a baktériumok táptalajai lehetnek, ezért Dr. Freestone azt javasolja a turistáknak, hogy használjanak fújós vagy géles kézfertőtlenítőt, vagy mossanak kezet rendszeresebben.

Bár sok hotelbe látogató turista a mellékhelységtől tart a leginkább, valójában a fürdőszoba az egyik legtisztább helyiség a szállodai szobában, a szállodai személyzet ugyanis alaposan takarítja azt.

Az előre bekészített poharakat azonban érdemes elmosnunk, mielőtt használatba vesszük, ezt sok esetben ugyanis elfelejtik eltakarítani.

A párnahuzatokat és a lepedőket mindig cserélik a vendégek között, ezért ezek tisztaságától sem kell tartanunk a szobában.

Az ágytakarókat azonban kevésbé valószínű, hogy minden vendég között kimossák, ezért azon telepedhetnek baktériumok.

A biológus hozzátette, hogy más textil felületeket, mint például a függönyöket, redőnyöket és párnákat is kevésbé valószínű, hogy a vendégek között megtisztítják.

A szoba telefonja, vízforralója és kávéfőzője szintén baktériummágnes lehet, és a vírusok napokig elélhetnek ezeken a felületeken.

A mikrobiológus azt javasolja a turistáknak, hogy vigyenek magukkal papucsot vagy vastag zoknit a szobába, és mossanak és fertőtlenítsenek rendszeresen kezet.

Bár a turisták elvárhatják, hogy egy ötcsillagos szálloda tisztább legyen, Dr. Freestone elárulta, hogy ez nem mindig így van. A drágább hotelekben ugyanis több vendég fordul meg, így nem feltétlen tisztább, mint egy kisebb, kevesebb csillagos panzió.

Nyitókép: Shutterstock

(Express)