Turisták szelfiznek a virágzó rózsaszín fűben a kínai Csiangszu tartománybeli Jangcsouban

Népszerű helyeken tilthatják be a szelfizést a halálos balesetek miatt

A szelfik tiltása egyre gyakoribbá válik a népszerű turisztikai célpontokon.


A szelfizés már halálosabb, mint a cápatámadások. A Journal of Travel Medicine 2022-ben megjelent tanulmánya 379 szelfizéssel kapcsolatos halálesetet tárt fel az előző 13 év során. Közülük 140 turista tragikusan készítette el utolsó fotóját, míg ugyanezen időszak alatt csak 90 halálos kimenetelű cápatámadásról számoltak be.

A múlt hónapban az olaszországi Velencében felborult egy gondola, amikor az abban utazó turistacsoport nem volt hajlandó abbahagyni a szelfizést és leülni. Közvetlenül a baleset előtt a gondolás megkérte a csoportot, hogy ne mozogjanak, miközben egy trükkös manővert próbált végrehajtani egy alacsony híd alatt. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg.

A tökéletes szelfi elkészítése szélsőséges kockázatokhoz és tragikus eseményekhez vezetett, beleértve a sziklákról való halálos kiesést, az autós-és vonatbaleseteket, a vadon élő állatokkal való veszélyes találkozást és a váratlan vízbefulladásokat.

Ennek eredményeképpen a turistákat most már súlyos pénzbírságokkal és börtönbüntetéssel sújtják, amiért túlságosan veszélyes, bomlasztó és romboló szelfizésbe kezdtek.

Decemberben egy 24 éves nő az indiai Prabalgad erőd szélén próbált szelfit készíteni, majd 60 métert zuhant egy szakadékba és meghalt.

A 2023-as Tour de France során egy néző, aki szelfit akart készíteni az elhaladó versenyzőkkel, nekicsapódott egy amerikai kerékpáros kormányának, ami a verseny 15. szakaszán 20 versenyzővel való összetorlódást okozott.

Az észak-olaszországi Portofino tavaly ideiglenes szelfi tilalmat rendelt el a város egyes területein, hogy megakadályozza a szűk utcák túlzsúfoltságát. A tilalmat azután léptették életbe, hogy a turisták „anarchikus káoszként” jellemezték a fényképezés miatt a forgalmat akadályozó turistákat.

A 2008 és 2021 között világszerte bekövetkezett 379 szelfivel kapcsolatos haláleset 37,2 százaléka utazó volt, szemben a helyiekkel. A magasból történő lezuhanások tették ki az összes haláleset 49,9 százalékát, ezt követte a közlekedéssel kapcsolatos (28,4 százalék) és a vízbe fulladás (15,3 százalék).

A szelfizés közben életüket vesztő személyek átlagéletkora ebben az időszakban 24,4 év volt. A nők nagyobb valószínűséggel sérültek meg halálosan magasból való lezuhanás és állatokkal való találkozás során, míg a férfiak közül többen haltak meg a közlekedéssel kapcsolatos kockázatokban. A legtöbb szelfi halálos áldozatot követelő országok közé tartozott India (26,4 százalék), az Egyesült Államok (10,3 százalék) és Oroszország (8,7 százalék).

A Journal of Family Medicine and Primary Care című folyóirat tanulmánya szerint a szelfizéssel kapcsolatos halálesetekről készült jelentések alul reprezentáltak, mivel azok általában nem szerepelnek a halál okaként.

Az ausztráliai Sydneyben található New South Wales-i Egyetem (UNSW) tudományos elemzése szerint a média hajlamos a veszélyes szelfikészítést ostobának és önzőnek beállítani, gyakran az áldozatot hibáztatva. A szelfik azonban ma már a mindennapi élet rendszeres részeit képezik, a tudósok szerint pedig a kockázatos szelfik készítésével közegészségügyi problémaként kellene foglalkozni.

Szerintük ha a kockázatos viselkedési formákat közegészségügyi problémaként ismerjük el, akkor felhagyunk a hibáztatással és a megszégyenítéssel, és ehelyett lépéseket teszünk a megelőzés és a felvilágosítás irányába.

Szelfizést korlátozó úti célok

A japán JR West Railway Company betiltotta a szelfibotok használatát a peronokon, hogy megakadályozza a felsővezetékekből származó áramütéseket és a sínekre esést. Az indiai Mumbaiban történt szelfizéssel kapcsolatos balesetek sorozata után a kormány szelfizést tiltó zónákat vezetett be a város bizonyos területein, köztük egyes strandokon, fesztiválhelyszíneken és turisztikai látványosságokon. A spanyolországi Pamplonában a Bikafuttatás idején a szelfizés a korábbi torzsalkodások miatt tilos.

New Yorkban nemrég vadmacskákkal való szelfizést tiltó törvényt fogadtak el, hacsak nincs fizikai akadály a személy és az állat között. Hasonlóképpen a Tahoe-tó látogatóit is arra kérték, hogy ne készítsenek medvés szelfit, mivel annak közelében hátat fordítani rendkívül veszélyes.


(Euronews)

Nyitókép: Meng Delong/VCG via Getty Images