Egy fekete lyukról készített illusztráció

Ijesztő felfedezés: korábbiaktól eltérően mozog egy fekete lyuk

A fekete lyukak általában a fénysebességgel közel azonos gyorsasággal forognak, ellenben most a tudósok felfigyeltek egy szokatlan mozgási mintára. A most felfedezett szupermasszív jelenség sokkal lassabb, mint bármely korábbi példány. Miben különbözik társaitól?


A felfedezett fekete lyuk 3,4 milliárd fényévre helyezkedik el a bolygónktól, ami viszont különlegessé teszi, hogy nagyjából 3 és 30 milliárd naptömeg közötti a súlya, vagyis ez az egyik legnagyobb ilyen jelenség, melyet a szakértők valaha észleltek. Viszonyításképp, a Sagittarius A* — a Tejútrendszer középpontjában lévő szupermasszív fekete lyuk — csupán 4 millió naptömegű.

A fekete lyuk az otthonául szolgáló kvazár után kapta az elnevezését, vagyis H1821+643 címszó alatt jegyezték fel az adatait. Christopher Reynolds, a Cambridge-i Egyetem csillagásza így nyilatkozott az objektumról:

„Azt találtuk, hogy a H1821+643 fekete lyuk körülbelül fele olyan gyorsan forog, mint a legtöbb, körülbelül egymillió és 10 millió naptömeg közötti fekete lyuk. Az egymillió dolláros kérdés az, hogy miért."

Szakértők szerint a kérdés helyes megválaszolása segíthet megérteni, hogyan keletkeznek a szupermasszív fekete lyukak és a hasonló jelenségek. Az eddigi legészszerűbb elmélet alapján két kisebb fekete lyuk ütközéséből alakulnak ki ezek az óriások, majd — mivel ellenkező irányokba húzzák egymást — a keletkező szupermasszív fekete lyuk lassabban kezd forogni.

Ezzel szemben a kisebb jelenségek úgy fejlődnek ki, hogy anyagot halmoznak fel az őket körülvevő gázkorongból, ami egyetlen irányba táplálja a pörgésüket, ezzel egyidejűleg lehetővé teszi a sebességük növelését. Amennyiben a hipotézis igaz, akkor a fiatalabbak gyakran lassabb pörgési sebességet mutatnának, míg az idősebbek — melyeknek volt idejük sebességük növelésére — gyorsabbak lennének.

A tanulmány folytatásaként a szakértők megpróbálják kiszámolni a H1821+643 forgási sebességét, ami közelebb viheti majd őket a rejtély megfejtéséhez. Bár a munka nagyon körülményes, mégsem elég minden kérdés megválaszolására. A kutatóknak további szupermasszív fekete lyukakat kell találniuk és vizsgálniuk a jövőben — írja a space.com.

Nyitókép: Unsplash/Aman Pal