II. Erzsébet királynő koporsója, rajta a koronával és a temetési csokorral

Nem akárhonnan szedték a II. Erzsébet királynő koporsóján látható virágokat

Mint oly sok mindennek a királyi család életében, úgy a II. Erzsébet királynő koporsóját díszítő csokornak is különleges jelentése volt. Alábbi cikkünkben a rajta szereplő feliratról, illetve a virágok választásának indokairól beszélünk.


A temetési csokor elemeit III. Károly király választotta gondos odafigyeléssel. Az uralkodó óhajának eleget téve a csokrot környezetbarát módon készítették. Szintén neki köszönhetően minden egyes részletnek megvolt a maga célja, illetve az ő kérésére volt rajta mirtusz virág is, ami több szempontból különleges.

Mélyebb jelentését tekintve a boldog házasságot jelképezi, II. Erzsébet királynő életében azonban egy nagyon fontos motívum volt. Tudni illik, Fülöp herceggel közös esküvőjén is mirtuszvirágcsokrot tartott a kezében. A mostani szálak abból a virágból származnak, amely abból a csokorból nőtt.

„A király kérésére a koszorú rozmaring, kocsányos tölgy és mirtusz lombját (amelyet a királynő esküvői csokrában lévő mirtuszból nőtt növényből vágtak), valamint az arany, a rózsaszín és a mély bordó árnyalataiban pompázó virágokat tartalmaz, fehéres árnyalatokkal, amelyeket a királyi rezidenciák kertjeiből vágtak"

— áll a Buckingham-palota Twitter-bejegyzésében.

A rozmaring az emlékezést, a kocsányos tölgy pedig a szerelem erejét szimbolizálja, így tökéletesen illenek a csokor tematikájához. Mindezek mellett a királynő kedvenc virága — egyben pedig születési hónapjának, az áprilisnak is a jellegzetes növénye —, a szagos büköny is helyet kapott.

A virágok a császári állami korona, az uralkodói jogar és az uralkodói gömb mellé kerültek, miután a Buckingham-palota, a Clarence House és a Highgrove House kertjeiből levágták őket. A csokorban egy Károlytól származó üzenet is volt, amelyen ez állt:

„Szeretetteljes és odaadó emlékezésül. Charles R."