Megoldódhatnak az évszázados rejtélyek? Fantasztikus új felvételek születtek a Titanicról

Megoldódhatnak az évszázados rejtélyek? Fantasztikus új felvételek születtek a Titanicról

A Titanicot eddig soha nem látott módon mutatták be.


Titanic első teljes méretű digitális felvételét mélytengeri térképezéssel készítették el. Ez azért számít nagy dolognak, mivel a roncs 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban.

Az egyedülálló 3D-s technológia lehetővé teszi, hogy úgy lássuk a hajót, mintha a vizet szabályosan leengedték volna.

A szakemberek azt remélik, hogy ezzel a módszerrel pontosabb képet kapnak arról, hogy mi történt az 1912-ben elsüllyedt utasszállítóval.

Még mindig vannak kérdések, alapvető kérdések, amelyekre választ kell adni a hajóval kapcsolatban

– mondta Parks Stephenson, a Titanic elemzője a BBC Newsnak.

Ez is érdekelhet: 4 ok, amiért a Titanic 12 éven át a kasszasikerlista élén állt

Szerinte a modell „az egyik első nagy lépés a Titanic történetének a bizonyítékokon alapuló kutatás irányába való terelése felé".

A Titanicot a roncs 1985-ös felfedezése óta számtalanszor átvizsgálták, de a fejletlenebb technológia miatt mindig csak pillanatképeket tudtak rögzíteni a roncsról.

Az új szkennelés teljes egészében megörökíti a roncsot, így tehát teljes képet kapunk a Titanicról.

A szkennelést 2022 nyarán végezte el a Magellan Ltd, egy mélytengeri térképező cég és az Atlantic Productions, amely dokumentumfilmet készít a projektről.

A tengeralattjárók, amelyeket egy erre szakosodott hajó fedélzetén lévő csapat távolról irányított, több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével.

A szakemberek több mint 700 000 felvételt készítettek minden szögből, és pontos 3D-s rekonstrukciót készítettek.

Gerhard Seiffert, a Magellan munkatársa, aki az expedíció tervezését vezette, elmondta, hogy ez volt a legnagyobb víz alatti szkennelési projekt, amelyet valaha is végrehajtott.

Parks Stephenson, aki évek óta tanulmányozza a Titanicot, elmondta, hogy a felvételek vizsgálata új betekintést nyújthat abba, hogy mi történt a hajóval azon a végzetes éjszakán, 1912-ben.

Forrás: BBC

Kép: Shutterstock