Törőcsik Mari 1965-ben

Az újbudaiak dönthetik el, melyik közteret nevezzék el Törőcsik Mariról

A XI. kerületi lakosok dönthetik el, hogy parkot vagy teret nevezzenek-e el a színésznőről.

Újbuda Önkormányzata szeretne méltó emléket állítani Törőcsik Mari színművésznek, aki életművének, valamint Újbuda iránti kötődésének, szeretetének és ragaszkodásának elismeréseként érdemelte ki kerületünk díszpolgári címét – idézi a hvg.hu a kerület közleményét.

A XI. kerület képviselő-testülete idei utolsó ülésén úgy döntött, kezdeményezi a fővárosnál, hogy közterületet nevezzenek el a tavasszal elhunyt művészről. Az újbudaiak dönthetik majd el viszont, hogy melyik helyszín viselje Törőcsik Mari nevét.

A javaslatok között szerepel az Etele tér, a Függetlenségi Park és a Feneketlen tó körüli terület, valamint az Etele park át-, illetve elnevezése is. A tervek szerint a helyiek interneten, levélben, de akár személyesen is leadhatják javaslataikat január végéig.

Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Újbuda díszpolgára éveken keresztül a lakott a XI. kerületi Vincellér utcában.

Nyitókép: Fortepan / Kotnyek Antal