Egy lány alszik a repülőn

Szakértők szerint ezek a legbiztonságosabb ülések a repülőn

A repülés sokak számára egy kényes közlekedési mód. Hiába számít az egyik legbiztonságosabbnak, mégis többen irtóznak még a gondolatától is. Szakértők most megállapították, mely ülések nyújtanak nagyobb védelmet a repülőkön.


Nagyjából az emberek 33-40 százaléka szorong, amikor repülőgépre kell szállnia. Ez lehet a magasságtól való félelem miatt, a gyorsaságtól, vagy akár azért is, mert akkor az irányítás mások kezébe kerül. Doug Drury repülési szakértő nemrég elárulta, hogy a kereskedelmi járatokon történő repülés a legbiztonságosabb közlekedési mód.

A TIME 2015-ben készített egy tanulmányt. Az adatgyűjtési időszak során az elmúlt 35 év repülőgép-baleseteit elemezték. Ezek alapján meg tudták állapítani, mely ülőhelyek számítanak a legbiztonságosabbnak. Az egyértelmű eredményekhez összehasonlították a halálos áldozatokkal járó és a túlélőkkel földet ért baleseteket.

Bár a halálos áldozatokkal járó katasztrófáknál viszonylag kis különbség volt a túlélők számában minden részen, azért felfedeztek egy általános sémát. A repülők hátsó harmadában lévő üléseken 32 százalékos volt a halálos áldozatok aránya, míg a középső sorokban 39, az elsőkben pedig 38.

\u00dcl\u00e9sek a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Shutterstock

„A kijárati sor mellett ülve vészhelyzet esetén mindig a leggyorsabb kijutást biztosítják, feltéve, hogy azon az oldalon nincs tűz"

— olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

A szakértők megjegyezték, hogy a középső részen tárolják az üzemanyagot, így ott nagyobb a robbanás veszélye. Elől a becsapódás lehetősége nagyobb, így mindent összegezve a repülők hátsó része a legbiztonságosabb. Az ülések esetében a középsők nyújtanak nagyobb védelmet, mint az ablakok vagy a folyosó melletti ülőhelyek.

Nyitókép: Shutterstock