Egy üstökösről készített illusztráció

50 ezer éve nem látott üstökös halad el mellettünk — ekkor nézz fel!

Nemsokára egy olyan üstökös halad el a bolygónk mellett, amit legutóbb még a neandervölgyiek láthattak az égbolton. Legközelebb a számítások szerint nagyjából 50 ezer év múlva jut ismét ilyen közel a Földhöz, de az is lehet, hogy addigra végleg kilökődik a Naprendszerből.


Az üstökös a C/2022 E3 (ZTF) nevet kapta a Zwicky Transient Facility intézmény után, amely először észlelte az üstököst. Akkor — 2022 márciusában — a Jupiter mellett haladt el. A számítások alapján január 12-én kerül a legközelebb a Naphoz, és február 1-jén halad el a Földhöz legközelebb.

Szakértők megállapították, hogy az átmérője mindössze egy kilométeres lehet, tehát kisebb a NEOWISE-nál is — ami 2020-ban haladt el mellettünk látványosan —, illetve lényegesen kisebb méretekkel rendelkezik, mint a Hale-Bopp (60 kilométer átmérőjű), melyet legutóbb 1997-ben pillanthattak meg az emberek.

Ennek ellenére meglehetősen közel kerül majd a bolygónkhoz, ami biztosíthatja, hogy jól szemügyre vehessük.

Új távcsövekkel elméletileg könnyen észrevehető lesz az éjszakai égbolton, amennyiben a város fényei, vagy a Hold nem fedik el a ragyogását. Csillagászok meglátásai szerint a január 21-22-i hétvégé tökéletes alkalom lehet az üstökös megpillantására. Egy másik kitűnő alkalom pedig február 10-ének az estélye lesz, amikor is a Mars mellett halad majd el.

A űrbéli kőzet a pályája alapján az Oort-felhőből érkezett, amely a Naprendszert körülvevő, rejtélyes jeges objektumoknak otthont adó terület. Legutoljára az üstökös — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — akkor haladt el a Föld mellett, amikor még neandervölgyiek éltek a bolygón, legközelebb pedig hozzávetőlegesen 50 ezer év múlva jut el ismét idáig, amennyiben addig nem lökődik ki a Naprendszerből.

Ennek értelmében most érdemes szemügyre venni, hiszen a jövőben erre már nem lesz lehetőségünk. Szerencsére számos megfigyelő egység rá lesz irányítva. Többek között a James Webb űrteleszkóp is, mely nem felvételeket készít majd róla, hanem az összetételét tanulmányozzák vele a jövőbeli kutatásokhoz.

Nyitókép: Shutterstock