Vilmos herceg és Katalin hercegné

Még mindig Katalin hercegnének kell hívni Vilmos herceg feleségét?

II. Erzsébet királynő halála után fia, Károly király került a trónra. Ez azt jelenti, hogy a királyi család több tagjának is új titulusa, illetve vezetékneve lett. Ami viszont bonyodalmat jelenthet, hogy Vilmos herceg feleségét hogyan kell szólítani a továbbiakban.


Katalin hercegné és Vilmos herceg 11 éve tartó házassága alatt sokan ellentmondásokba ütköztek a feleség nevével kapcsolatban. Catherine Elizabeth Middleton néven született, házasságkötése után viszont Cambridge hercegnéje lett.

Az uralkodónő halálát követen férje lett a walesi herceg, ami azt jelenti, hogy neki is új címe lett.

Tehát most helyes a Katalin hercegné név használata? Mivel hivatalos rangok előtt az etikett szerint nem illik beceneveket említeni, így ez a helyesebb megszólítás, és nem a Kate hercegné. Ellenben még mindig nem így a legpontosabb. A Debrett's, az etikett és címek brit szakértője szerint Katalin, walesi hercegnének kellene hivatalosan nevezni.

Vilmos herceg felesége egyébként a továbbiakban is megtartja a cambridge-i hercegné státuszt, melyhez megörökölte a Cornwall hercegnéje titulust is. Ezt korábban az újdonsült király második feleség, Kamilla viselte, aki most már királynéként (Queen Consort) foglal helyet Károly király mellett.

Ezt a jövőben szintén megörökli majd Katalin hercegné is, miután Vilmos herceg kerül a trónra. Amennyiben a helyes megszólításról a PEOPLE-t kérdezzük, akkor náluk a továbbiakban megmarad a Katalin hercegné név, azonban a kiadványokban megtartják a Kate Middletont, hogy a rajongókhoz könnyebben eljuthassanak az új hírek.

Mindezek mellett nem csak a szülők elnevezése és rangja változott meg, hanem a legfiatalabb családtagoké is. Akiket az eddigi években cambridge-i hercegi gyerekekként ismert meg a világ, mostantól a Wales — György Wales, Lajos Wales és Sarolta Wales — családnevet viselik.

„Az új vezetéknév az apjuk által teremtett precedenst követi. Saját apja pozíciója miatt Vilmost William Wales néven ismerték az Etonban és a St. Andrewsban töltött iskolás évei alatt, majd Wales kapitányként a hadseregben”

— olvashatjuk a Marie Claire cikkében.