A Nemzetközi Űrállomás, ahogy a Föld körül kering

Egy asztronauta bemutatja: ilyen az újraélesztés zéró gravitációban

Amennyiben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén egészségügyi vészhelyzet történne, akkor meglehetősen nehezen találnának orvost a közelben. Éppen ezért a kiképzésükben számos módszert tanítanak az asztronautáknak, hogy elláthassák társaikat zéró gravitációban is.


Az Európai Űrügynökség munkatársai, mint például Samantha Cristoforetti űrhajós, előre gyakorolják az újraélesztést olyan környezetben, ahol a segítőkész társ, illetve a bajbajutott személy is lebegnek a térben. Cristoforetti a múlt héten közzétett egy TikTok-videót, melyben bemutatta a viccesnek látszó, viszont az űrben nagyon is életmentő praktikákat.

Mivel a beteget nem tudják a padlóra fektetni, valamint ők is könnyedén ellebeghetnek a térben, így a mellkaskompresszió nehezen kivitelezhető a hagyományos módon. A találékonyság azonban nem ismer határokat — írja a Futurism. Az első verzióban nem használtak mást, mint az Űrállomás plafonját.

Míg a „beteg” az újraélesztőágyon feküdt, Cristoforetti fejjel lefelé fordult, majd az ISS tetejére tette a lábát. Ezt követően kezeit megfelelő pozícióba helyezte, így térdei apró, rugós mozdulataival mellkaskompressziót tudott végezni.

„Ha egy személynek leáll a légzése vagy a szíve nem ver, a mellkasi kompresszió segíthet a vér pumpálásában, hogy életben tartsuk. Meg kell találni a módját annak, hogy egy felületnek nekinyomódjon"

— mondta Cristoforetti a kétperces klipben.

Szerencsére az asztronauták több módszer közül is választhatnak. Természetesen egy kevésbé látványos technikát is bemutattak, ahogy az egyik asztronauta gumiszalaggal rögzíti magát guggolás közben, hogy stabilan megmaradjon társa mellett az ellátás ideje alatt.

A közzétételt követően beszámolót adtak ki azzal kapcsolatban, hogy idáig egyszer sem kellett újraélesztést végezni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jövőben nem fordulhat elő egy esetleges vészhelyzet, ahol szükség lehet az ilyen praktikákra. Különösen most, hogy az űrkutatás egyre nagyobb méreteket ölt.

A NASA tervezett Hold- és Mars-küldetései során például minden eddiginél több időt ölel majd fel egy-egy küldetés, így nem árt felkészülni hasonló, ijesztő helyzetekre.

Nyitókép: Shutterstock