Hihetetlen méretekkel bíró aszteroida közelít a Föld felé​ — veszélyt jelent?

Egy aszteroidáról készített illusztráció

Egy teherautó méretű aszteroida közelít a Föld felé a NASA beszámolója alapján. Szakértők szerint ez lesz a valaha észlelt legközelebb elhaladó űrszikla. Jelent ez bármiféle veszélyt az emberekre nézve?

A 2023 BU jelzéssel ellátott aszteroidát nemrég fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász. Az ő nevéhez egy korábbi csillagközi objektum első megpillantása is fűződik. Miután bejelentette a felfedezését, azonnal számos megfigyelés irányult rá a bolygónk különböző csillagvizsgálóiból.

Végezetül a szakértők megállapították, hogy egy hozzávetőlegesen 3,5-8,5 méter átmérőjű aszteroidáról van szó. A kőzet 3600 kilométerre halad majd el a Föld felszínétől, viszont megjegyezték, hogy semmilyen veszélyt nem jelent a lakosságra nézve.

A sebességet, az átmérőt, valamint a haladási irányt figyelembe véve az aszteroida elkerüli majd Földet. Amennyiben ez mégsem így alakulna és beérne a légkörbe, akkor — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — apró darabokra hullana, melyek nagy része elégne a zuhanás alatt. Végeredményként maximum apró meteoritdarabok hullanának le.

www.youtube.com

Asteroid 2023 BU Moving Closer to Earth Form Space Captured by NASA
„A nagyon kevés megfigyelés ellenére Boriszov mégis képes volt megjósolni, hogy az aszteroida rendkívül közel kerül majd a Földhöz. Valójában ez az egyik legközelebbi elhaladás, amelyet valaha is feljegyeztek egy ismert Föld-közeli objektum részéről"

— mondta Davide Farnocchia, a NASA munkatársa.

A megfigyelés azért is jelentős, mivel a Földhöz való közelség teljesen megváltoztatja majd a meteor pályáját. Eddig hozzávetőlegesen 359 napra volt szüksége, hogy megtegyen egy teljes kört a Nap körül, ellenben ez a szám a ráható gravitációs erők miatt 425-re nő.

Nyitókép: Shutterstock