Nem mindegy, hogy érzékeny, vagy sérült a bőröd – ismerd fel a különbséget

Nő az arcát fogja

Az érzékeny bőr az egyik leggyakoribb kifejezés a bőrápolásban. Általánosan is használt fogalom, ami leír mindent, a születésedtől kezdődő érzékenységtől kezdve az átmeneti, termékhasználatot követő irritációig, amely bőrpír, szúró érzés, égés és viszketés formájában is jelentkezhet. Nem számít, hogy melyik táborba tartozol, azonban nagyban megkönnyítheti a helyzeted, ha tisztában vagy vele, hogy csupán egy néhány napos kellemetlenséget, vagy egy kialakuló allergiát kell-e elviselned.

A legkevésbé érzékeny bőr is reagálhat az irritáló anyagokra

Az érzékeny bőr sokszor pont olyan, mint egy váratlanul beállító, nem szívesen látott vendég. Sajnos típustól függetlenül, életünk során legalább egyszer a legtöbben tapasztalhatunk egyfajta bőrérzékenységet. Amikor az arcunk ki van téve az időjárás változásainak, a környezetszennyezésnek vagy az allergéneknek, például a pornak és az illatanyagoknak, az arcbőrünk ellenségként értelmezheti ezeket.

A bőrápolásban megbújó irritáló anyag hasonló rövid távú hatást válthat ki, ám ha az immunrendszered ismételten ki van téve az említett anyagnak - például egy illatanyagnak, színezéknek vagy egy olyan összetevőnek, mint a formaldehid -, akkor az bőrallergiává alakulhat, amit érdemes kezelni.

Egyes bőrtípusok egyszerűen érzékenyek

Előfordulhat, hogy a bőröd genetikailag reaktívabb, és egyszerűen nem tud megbirkózni a divatos savakkal vagy az illatanyagokkal teli krémekkel, amelyeket a barátaid önfeledten kenegetnek magukra. Ha túl sok hatóanyagnak tesszük ki az érzékeny bőrt, az csak ront a helyzeten. Koncentrálj a hidratáló, tápláló és helyreállító összetevőkre, mint például a ceramidok, a hialuronsav, a niacinamid és a bőr mindenes hőse, a glicerin.

Kerüld az alkohollal és illatanyagokkal terhelt termékeket, és légy óvatos a C-vitamin, a retinol és még az illóolajok használatakor is. A Wall Street Journalban megjelent jelentés szerint a North American Contact Dermatitis Group kutatói, akik a betegek bőrgyógyászati allergiás reakcióit követik nyomon, összeállítottak egy listát mintegy 80 olyan növényi olajról, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak. Ezek közé tartozik a látszólag ártalmatlan teafa, jázmin, borsmenta, levendula és ylang-ylang olaj, amelyek gyakran megtalálhatók az arcolajokban, testápolókban és szappanokban is.

A folyamatos érzékenység és a rendszeresen lángoló bőr azt jelezhetik, hogy olyan alapbetegséggel állunk szemben, mint az ekcéma, vagy a pikkelysömör, melyekkel mindenképp fel kell keresni egy bőrgyógyászt.

Az érzékenységnek köze van a bőr károsodott védőrétegéhez

Bőröd áldásos tulajdonsága, hogy zsíros külső réteggel rendelkezik, amely egy erős testőrként működik, hogy távol tartsa az irritáló anyagokat - beleértve a durva vegyi anyagokat és a szennyeződés részecskéit, valamint bent tartsa a vizet és az elektrolitokat, amelyek a bőr harmatos megjelenését biztosítják. A lipidekből, ceramidokból, koleszterinből és aminosavakból álló bőrgát lényegében a bőr első védelmi vonala. Az érzékeny bőrűeknél ez a védőréteg jellemzően gyengébb és vékonyabb, így az irritáló anyagok könnyebben behatolnak a bőrbe és gyulladást okoznak.

A stressz, pontosabban a stresszhormon, a kortizol leépítheti ezt a zsíros külső réteget. Ahogyan a túlzott tisztítás és a szigorú hámlasztás is, ami eltávolítja a bőr természetes olajait.

A kor előrehaladtával a bőr érzékenyebbé válhat

Minél idősebbek leszünk, annál kevésbé újul meg a bőrünk, ami azt jelenti, hogy átjárhatóbbá válik és az irritáló anyagok váratlanul átjuthatnak rajta. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a menopauza során a szervezetben fokozatosan csökken az ösztrogén és a progeszteron hormonok mennyisége, amelyek jelentős hatással vannak a bőr egészségére. Az ösztrogén hozzájárul a hidratáláshoz, míg a progeszteron véd a gyulladástól.

Fontos, hogy az érett bőrűek kerüljék a nehezen tolerálható termékeket, például az alkohol alapú tonereket és a durva hámlasztó savakat.

A rosacea nem ugyan az, mint az érzékeny bőr

A rosacea a világ lakosságának mindössze 5-10 százalékát érinti. A rosacea általában az arc középső részén, az orron, orcán, homlokon és állon jelentkezik, tünetei az apró, kitágult erek és az olykor fellépő bőrpír. A kezelése nagyon fontos, nehogy azt hidd, hogy a szinte termékmentes bőrápolási rutinra való áttérés önmagában megoldja a problémát.

Nem is kérdés, hogy ebben a helyzetben mindenképp szakértőhöz kell fordulni. A kiváltó okok genetikai és környezeti eredetűek, mint például az UV-sugárzás és a hőmérséklet-ingadozás, beleértve a szaunázás okozta ingadozásokat is. A bor és a fűszeres ételek fogyasztását is érdemes visszaszorítani, mivel mindkettő hozzájárul az erek tágulásához.

Nyitókép: Shutterstock