
4 élelmiszer, amit soha nem kellene a hűtőben tartanod
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor telepakoljuk a bevásárlótáskát friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, majd néhány nap múlva azt tapasztaljuk, hogy megromlottak, és végül a kukában végzik. Pedig lehet, hogy akaratlanul mi is tehetünk erről, hiszen sokan nem tudják, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyáltalán nem szeretik a hűtőt, sőt, kifejezetten árt nekik.
Meglepő, de az Egyesült Államokban az emberek hetente átlagosan 900 g ételt dobnak ki. Mindeközben senki sem szereti az élelmét, és ezzel együtt a pénzét is kidobni. A megoldás, ha tudatosan tároljuk a friss termékeket, nemcsak tovább elállnak, de még az ízük, állaguk is jobb marad. Ráadásul, ha előre átgondoljuk hogyan használjuk fel a romlandó hozzávalókat, nagyobb eséllyel elfogynak mielőtt megromlanának.
Íme négy alapélelmiszer, amelyeknek jobb helye van a pulton, mint a hűtőben.
1. Paradicsom
Illusztráció
Fotó: Pexels
A paradicsom a melegben érzi jól magát és ez nem változik akkor sem, ha már leszedtük őket. A hűtő hidege tönkreteszi az állagukat. Puhává, pépessé válnak, ezen felül elveszítik azt a friss, lédús ízt, amit annyira szeretünk. Főzéshez még így is jó, de ha frissen szeretjük őket enni, akkor mindenképpen a konyhapulton érdemes tárolni a paradicsomot.
2. Friss fűszernövények
Illusztráció
Fotó: Pexels
A bazsalikom, a koriander és a petrezselyem inkább hasonlítanak egy vágott virágcsokorra, mint egy hűtőben pihenő zöldségre. Ha hidegben tároljuk őket, gyorsan elfonnyadnak, ehelyett állítsd őket egy pohár vízbe a pulton és naponta cseréljük a vizet, valamint érdemes a közvetlen napfénytől óvni őket.
Olvasd el ezt is! Így moshatod meg a legalaposabban a zöldségeket, gyümölcsöket
3. Banán
Illusztráció
Fotó: Pexels
A banán trópusi gyümölcs és mint ilyen, a hűvös klímától szabályosan sokkot kap. A hűtőben a héja gyorsan megbarnul, az íze pedig kesernyéssé válhat, ezt nevezik „hidegsokknak”. Ráadásul a túl korai hűtés megakaszthatja az érési folyamatot. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket, akár a paradicsomok közelében, így finoman, természetesen érnek meg.
4. Hagyma
Illusztráció
Fotó: Pexels
A hagyma külső, papírszerű rétege nem véletlenül olyan száraz, ehhez ugyanis jól szellőző környezetre van szükség. A hűtő párás klímája viszont épp az ellenkezője annak, amit szeret, ráadásul ha burgonya mellett tároljuk, az abból felszabaduló nedvesség és gázok még gyorsabban romlásnak indítják. A hagymát tehát a legjobb hűvös, sötét, jól szellőző helyen, például a kamrában tartani. Kivételt képeznek a vízdúsabb változatok, mint a snidling vagy az újhagyma.
Borítókép: Pexels