Így moshatod meg a legalaposabban a zöldségeket, gyümölcsöket
Valószínűleg megmossuk a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt megesszük őket. Bár az öblítés a csap alatt mindenképpen jobb, mint a semmi, nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy eltávolítsa a baktériumokat, a növényvédő szereket és egyéb olyan dolgokat. Az ecetes gyümölcsmosó használata azonban mindent megváltoztathat.
Az ecet csodálatos erejének köszönhetően könnyen, vegyszerek vagy drága termékek nélkül tisztíthatjuk meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes ecetes gyümölcsmosót használni – alapjaiban változtathatja meg a gyümölcsök és zöldségek tárolását is, elősegítve, hogy azok tovább maradjanak jó állapotban a hűtőben.
Sőt, a hűtőben lévő egyéb élelmiszereket is hosszabb ideig eltarthatóvá teheti, különösen a hűtőszekrény szervezésétől függően.
Az ecetes gyümölcsmosá egyszerű házi megoldás, amelyet gyümölcsök és zöldségek tisztítására használhatunk. Bár a piacon kaphatók kereskedelmi forgalomban kapható ecetes gyümölcsmosók, víz és ecet egyszerű keverékének használatával ugyanolyan eredményt érhetünk el, az ár töredékéért.
Az ecetes gyümölcsmosás eltávolítja a növényvédő szereket, a penészgombát és a baktériumokat a gyümölcsökből és zöldségekből – mindazokat a kellemetlen dolgokat, amelyekről talán nem is tudtuk, hogy ott vannak.
„Az ecetes gyümölcsmosás segít eltávolítani a szennyeződések nagy részét. Ez biztonságos, és ez a legjobb módja bármilyen friss gyümölcs vagy zöldség elkészítésének, amikor hazaérkezik”
– mondja Elena Terry, az amerikai Wisconsin állambeli Wild Bearies vezető séfje és alapítója.
Mind a fehér ecet, mind az almaecet 5% és 6% közötti ecetsavat tartalmaz, amely elpusztítja a kórokozó baktériumokat. A gyümölcsök ecettel való lemosása a penészgombát okozó spórákat is elpusztíthatja, sokkal tovább gátolja a penészedést, mintha nem öblítettük volna le vele a terményeket, és megakadályozza, hogy a penészspórák a hűtőszekrény belsejébe kerüljenek (ahol átterjedhetnek más élelmiszerekre, és még nagyobb romlást okozhatnak).
Legyünk azonban óvatosak, ez a trükk nem pusztítja el a már kifejlődött penészgombát, ezért mindenképpen azelőtt végezzük el, mielőtt a gyümölcsök és zöldségek elkezdenek megpenészedni.
Ideális esetben a gyümölcsöket azonnal meg kell mosni, amint hozzánk kerülnek, de mindenképpen azelőtt, hogy a hűtőszekrényben vagy egy, a konyhapulton lévő tálban tárolnánk őket. A koszos termények könnyen megfertőzhetnek más élelmiszereket.
Miután megmostuk, fontos, hogy alaposan megszárítsuk őket, ha nem esszük meg azonnal. A túlzott nedvesség felgyorsíthatja egyes gyümölcsök romlását, mivel vonzó környezetet teremt a levegőben terjedő penészgombák és baktériumok számára.
Fontos tudni, hogy az ecet csak azokat a baktériumokat öli meg, amelyek már a felületen vannak – lehet, hogy a gyümölcs vagy zöldség tiszta lesz a mosás után, de azok újra koszosak lehetnek.
Hogyan készítsünk ecetes gyümölcsmosást?
1. Az ecetes gyümölcsmosáshoz szükségünk lesz ecetre, vízre és egy szórófejes flakonra vagy egy nagy tálra, amibe beletehetjük. Az ecetes gyümölcsmosáshoz a legjobb ecet a desztillált fehér ecet vagy az almaecet. Ne használjunk borecetet, balzsamecetet vagy ízesített ecetet, mert ezek befolyásolják a gyümölcsök ízét.
2. Keverjük össze az ecetes gyümölcsmosó oldatot: egy rész ecetet három rész vízzel.
Egyszerre csak egy darabot spricceljünk vagy áztassunk be az ecetes gyümölcsmosóval, hagyjuk állni öt percig, majd öblítsük le jól hideg vízzel. Töröljük szárazra tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel.
Nyitókép: