in.hu
Egy jó kávé és egy kis finom reggeli, és máris jobban indul a nehéz hétfő. Idézet Virginia Woolftól.
in.hu
in.hu
Egy grillparti szervezése tökéletes módja annak, hogy megünnepeljünk egy melegebb napot. Akár egy különleges alkalom kapcsolódik hozzá, akár csak szeretnél egy okot, hogy összegyűljetek a barátokkal, a grillezés jó móka – de van néhány alapszabály, amire érdemes odafigyelni.
Például nem mindegy, hogy milyen ételek, milyen sorrendben kerülnek a rácsra. Ügyelj arra, hogy a legvastagabb húsok kerüljenek először a grillre, különben soha nem lesznek készen, és nem tudod őket párosítani minden mással, ami már elkészült.
A tökéletes grillezéshez az időzítés a legfontosabb. Tervezz ennek megfelelően, és nézz utána, hogy az egyes húsfajtáknak mennyi idő kell.
Ha azt szeretnéd, hogy az ételek nagy része készen legyen, mire a vendégek megérkeznek, előfordulhat, hogy már órákkal korábban el kell kezdened a folyamatot.
Ha például egy vastag marhaszegyet vagy egy bordacsíkot sütsz a grillen, több órát kell várnod (a súlytól függően), mivel az ilyen típusú húsokat általában lassan, mérsékelt hőfokon sütjük. Ez lehetővé teszi, hogy a hús belseje elérje a tökéletes puhasági hőmérsékletet anélkül, hogy a hús külseje megégne vagy elszenesedne. A húshoz szükséges pontos idő mértéke változó, de ajánlott minden kiló húsra 30-60 percet tartalékolni. Ha tehát egy 5 kilós szegyet sütsz, a sütés 2½-5 órát vehet igénybe.
Fotó: Unsplash
Ha a szegyet vagy bordát más, gyorsabban sülő ételekkel, például hamburgerrel vagy grillezett zöldségekkel együtt szeretnéd tálalni, akkor a vékonyabb húsokat és zöldségeket érdemes a tálalás előttre tartogatni; ezek elkészítése csak néhány percet vesz csak igénybe.
A grillezésnél a hőmérséklet létfontosságú.
Mivel a húsok nagyon lassan sülnek meg, szükség van egy olyan taktikára, amely a hőmérsékletet mindig egyenletesen tartja.
A gázgrilleknél ez egyszerű, mert a hőmérsékletet egyszerűen be tudod állítani. A faszéngrill esetében azonban előfordulhat, hogy időről időre ki kell cserélned a parazsat.
Ha parázzsal sütsz, akkor 60-90 percenként cseréld ki, hogy a lehető legjobb égést tudd biztosítani. A fa 2-3 órát is kibír, mielőtt cserélni kellene, de a legjobb, ha folyamatosan ellenőrzöd. A grillezéshez ideális hőmérséklet 93-148 fok körül van, ezért tarts kéznél egy hőmérőt, hogy mérni tudd a hőmérsékletet, és szükség szerint növeld a hőfokot.
Próbálj meg végig szervezett maradni a grillezés közben is. A hús csak egy része a napnak; tartsd kéznél az eszközöket és a hozzávalókat, hogy megkönnyítsd a folyamatot, és így több időd marad a hús tökéletesítésére.
Forrás: Dailymeal
Nyitókép: Unsplash