Ép ésszel felfoghatatlan felfedezés — Megtalálták az eddigi leghatalmasabb galaxist

A csillagos égboltról készült kép

A csillagászok felfedeztek egy több milliárd fényévre lévő galaxist, mely az eddigi leghatalmasabb mind közül. Bár nagyon sok kérdést vetett fel a szakértőkben, de talán egy lépéssel közelebb kerültünk a világegyetem megértéséhez.

A felfedezés a Alcyoneus nevet kapta, és mintegy 3 milliárd fényévnyire helyezkedik el a Naprendszerünktől. Nagyjából 16,3 millió fényév hosszúságú, ezzel az értékkel pedig ez a valaha látott legnagyobb űrbéli felfedezés. Tulajdonképpen egy óriás rádiógalaxisról van szó, melyek létezése több kérdést vetett fel a — amúgy is ismeretlen — kozmoszról.

Ezek egy gazdagalaxisból, valamint egy galaktikus központból kitörő kolosszális sugárnyalábokból és csomókból állnak. A középpontban egy aktív feketelyuk okozza a magas sugárzást. Egy ilyen jelenséget akkor nevezhetünk aktívnak, ha a körülötte lévő környezetből anyagot vesz fel — írja a ScienceAlert. Az anyagok bizonyos része nem kerül az eseményhorizontra, hanem ionizált plazmasugarak formájában a fénysebesség jelentős százalékával a világűrbe zuhannak.

Fotó: Oei et al., arXiv, 2022

A Tejútrendszeren belül is mérhetőek ilyen jelenségek, viszont a nagy kérdés, hogy egyes galaxisok nyalábjai miért nőnek ilyen hatalmasra. Ezeket nevezzük óriás rádiógalaxisoknak.

A kapott adatokat egy új módszer segítségével dolgozták fel, mely során eltávolították a kompakt rádióforrásokat, hogy ne zavarják a jelet. Az így kapott képek szerintük az eddigi legérzékenyebb keresést jelentik. Mindezek után találták meg az Alcyoneust, amely egy néhány milliárd fényévre lévő galaxisból csapódott ki.

www.youtube.com

The Universe's Biggest Galaxy Ever Discovered, Breaking The Record

A felfedezés rávilágít arra, hogy az emberiség még alig tud valamit ezekről a kolosszusokról, de egy új utat nyithatnak a körülöttünk lévő intergalaktikus közeg megismerése felé.


Nyitókép: Unsplash/Brett Ritchie