Káros-e maradék rizs elfogyasztása?

Fehér rizs tálban
Bár a rizs az egyik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer a világon, sokan nem tudják, hogyan kell megfelelően hűteni, tárolni és felmelegíteni a maradékot, hogy elkerüljék az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. Ismerj meg néhány gyors és egyszerű technikát, hogy továbbra is biztonságosan tálalhasd és tárolhasd a rizst.

A rizs nem véletlenül alapélelmiszer az egész világon: laktató, olcsó és tápláló. Emellett nagyon sokoldalúan felhasználható, és számos étel nagyszerű kísérője. Így nem csoda, ha az embernek az a késztetése támad, hogy rengeteg extra rizst készítsen, hogy maradékként megmaradjon. De azt is hallhattuk már, hogy a maradék rizs megbetegíthet, ez pedig mindig elgondolkodtat minket, hogy vajon minden alkalommal frissen kell-e készíteni a rizst, vagy nyugodtan fogyaszthatjuk a maradékot?

Megbetegíthet a maradék főtt rizs fogyasztása?

Igen, ha nem megfelelően főzzük vagy tároljuk, megbetegedhetünk a rizstől. Ebben ugyanis egy Bacillus cereus nevű, természetesen előforduló baktérium található, amit a megfelelő főzési technikák alkalmazásával ártalmatlanná lehet tenni.

Ha a rizst felforraljuk (100 °C), majd csökkentjük a hőt, hogy a rizs főzésig párologjon (29 °C és 96 °C között), könnyen ártalmatlanná tesszük a káros baktériumokat. Ha a rizst a főzés után négy óránál tovább tartjuk a veszélyes hőmérsékleti zónában (4,5 °C és 60 °C között), a baktériumok elszaporodhatnak, és a megmaradt rizs szennyezetté válik, és megbetegítheti minket, ha elfogyasztjuk (hányást, hasmenést okozhat).

Ha tehát a rizs több mint négy órán át a veszélyes hőmérsékleti zónában maradt, dobjuk ki.

Hogyan hűtsük le a főtt rizst hűtés előtt?

A főtt ételt nem szabad négy óránál tovább 4,5 °C és 60° C között hagyni. Hűtsünk le minden forró ételt szobahőmérsékletűre, vagy 20 °C körüli hőmérsékletre az ablakban, majd tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy teljesen lehűljön.

A rizs esetében, amely sűrű és sokáig képes megtartani a hőt, a legjobb módja a maradékok előkészítésének, ha a rizst lapos rétegben szétterítjük egy tepsiben, hogy a gőz kiengedjen és gyorsan lehűljön, mielőtt légmentesen záródó edénybe tesszük és a hűtőszekrényben tároljuk.

Mennyi ideig tárolható főtt rizs?

Miután megfelelően lehűlt és légmentesen záródó edényben tároltuk, a főtt rizs a hűtőben három napig, a fagyasztóban pedig három hónapig tárolható.

Hogyan állapítható meg, hogy jó-e még a főtt rizs?

A főtt rizsnek még mindig jó illatúnak kell lennie, nem szabad, hogy szagot árasszon, valamint, hogy nedves vagy nyálkás legyen, és nem szabad, hogy elszíneződés vagy penészesedés legyen rajta. Ha fehér vagy zöld pelyheket, netán fekete foltokat észlelünk, vagy ha a rizsnek kissé erjedt szaga van, dobjuk ki.

Hogyan melegítsük újra a főtt rizst?

A megmaradt főtt rizst 70-75 °C-ra kell felmelegíteni, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Ez történhet mikróban, tűzhelyen vagy sütőben. Minden esetben érdemes egy kis mennyiségű vizet hozzáadni, hogy gőz keletkezzen, ami segít feléleszteni a rizst, és megakadályozza, hogy túl száraz legyen. Melegítsük fel lefedve, hogy a nedvesség megmaradjon, és segítsen megőrizni az újraélesztett rizs jó állagát. A fagyasztott rizsmaradékot hagyjuk felolvadni a hűtőben vagy olvasszuk fel a mikrohullámú sütőben, mielőtt újra felmelegítenénk.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock / Amarita