Nem az a legjobb módja a hidratálásnak, ha egész nap vizet iszunk

Pohár víz
Ellentmondóan hangzik, hogy az egész napos vízivás nem a legjobb hidratálási módszer, de tényleg van ennél jobb eljárás.

A hidratáltság az egyik legjobb dolog, amit egészségünk érdekében tehetünk. Mindenben segíthet, az egészséges szívműködéstől a bőr rugalmasságáig. A legtöbb amerikai azonban nem iszik elég vizet, ami krónikus kiszáradáshoz vezethet. Ez számos kellemetlen mellékhatással jár, mint például a „mentális köd”, a túlevés, valamint még nagyobb a sztrók kockázata.

Számos egészséges módszer létezik a hidratáltság megőrzésére. Egy folyamatosan újratölthető vizes palackot vagy termoszt hordhatunk magunkkal, hogy egész nap kortyolgassunk belőle, hidratáló ételeket ehetünk, például görögdinnyét, paradicsomot és babot (a legtöbb nyers gyümölcs és zöldség magas víztartalmú).

Azt mondják azonban, hogy a több víz nem feltétlenül jobb, és valószínűleg nem a legjobb vagy a leghatékonyabb módja a hidratáltság megőrzésének, ha egész nap annyi vizet iszunk, amennyit csak tudunk, sőt, lehetséges a túlzásba vitt folyadékbevitel is.

Ez nemkívánatos és potenciálisan veszélyes mellékhatásokat okozhat, például hyponatraemiát eredményezheti, amely az elektrolit- és folyadékháztartás leggyakrabban előforduló zavara, melynek során a szükséges elektrolitokat, például a nátriumot és a káliumot kiöblíti a szervezetünkből a sok folyadék.

Ennek következtében a sejtek megduzzadnak az egész testben, és hányingerhez, hányáshoz, szédüléshez, ritka esetekben akár halálhoz is vezethet. Az olyan állóképességi sportolóknál, mint a maratoni futók vagy a triatlonosok, nagyobb a hiponatrémia kockázata verseny közben, mivel gyakori, hogy nagy mennyiségű vizet vesznek magukhoz, miközben az izzadás következtében nátriumot és káliumot veszítenek.

Akkor kerülnünk kellene a vízivást a túlhidratálás miatt?

A válasz egyértelműen nem. Ez azt jelenti, hogy érdemes odafigyelni az elektrolitokra, és a nap folyamán más hidratálási formákat is alkalmazni. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy más italok rövid távon jobban hidratálnak, mint a víz. Azt találták, hogy a tej, a tea és a narancslé valamivel jobban hidratált, míg a sör valamivel (de nem jelentősen) kevésbé.

Ennek oka az elektrolitok – nátrium, kalcium, kálium, klorid, foszfát és magnézium szerepe lehet. Ezek az elektrolitok ásványi anyagok a szervezetben, amelyek számos funkcióval rendelkeznek, ezek közül az egyik a folyadékegyensúly. A sima víz nem tartalmaz elektrolitokat, de az ételek és egyéb italok gyakran igen. Éppen ezért fontos, hogy ezekből az ásványi anyagokból táplálékot vagy italt vigyünk be szervezetünkbe, valamint sok vizet, hogy egyensúlyban maradjunk a nap folyamán.

Összességében, a víz továbbra is rendkívül fontos a hidratáláshoz, és legtöbbünknek jobban kell aggódnia a kiszáradás miatt, mint a túlzott hidratálás miatt. De fontos, hogy a nap folyamán kombináljuk az élelmiszerekből vagy italokból származó elektrolitokat, különösen, ha nagy intenzitású edzést végzünk. Ha vízivásról van szó, a lassúság és következetesség a fontos.

Nyitókép: Shutterstock / Paestka Photography