Szürreális kiállítás nyílt Anna Delvey a börtönben készült alkotásaiból

Szürreális kiállítás nyílt Anna Delvey a börtönben készült alkotásaiból

A Netflixen bemutatott Inventing Anna című sorozatot ihlető Anna Sorokin a 2010-es években számos New York-i nagyágyútól csalt ki több százezer dollárt, melyért 2017-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték. Sorokin ebből összesen négy évet ült le, majd jó magaviseletéért tavaly szabadlábra helyezték. Most a börtönben készült rajzaiból nyílt kiállítás a New York City’s Public Hotelben.

"Egy mestermű vagyok! Nézzetek rám, én vagyok Anna!"

– kiabálta Yuhua Hamasaki amerikai drag queen Anna Delvey-jelmezben az ál-örökösnő egyetlen estés művészeti kiállításán. Hamasaki túlzó imitációja Anna Sorokinról csak a kezdete volt annak a szürreális élménynek, amelyet a Founders Art Club és Delvey műkereskedője, Christopher Martine rendezett csütörtök este a New York-i Public Hotelben.

Az Állítólag címet viselő gyűjtemény 20 műalkotást mutatott be, amelyeket Sorokin a New York-i Orange County Correctional Facility börtönben töltött ideje alatt készített. Maga Delvey természetesen nem lehetett ott, érthető okokból.

Sorokin hangfelvételen jelentkezett be a kiállításmegnyitóra, melyben a következőt mondta:

„Üdvözlök mindenkit, itt Anna Delvey. Remélem, jól érzitek magatokat az eddigi estén. Nagyon izgatottan várom, hogy bemutassam életem első művészeti kollekcióját, melynek címe Allegedly. Ez egy gyűjtemény vázlatokból, amelyeket az Orange County Detentionben töltött időm alatt készítettem. Az elmúlt évek néhány soha nem látott és ikonikus pillanatát akartam megörökíteni, a rendelkezésemre álló korlátozott eszközökkel. Néhány darab egyenes vonalú, mások absztraktabbak, és a megfigyelő számára egyedi jelentésűek és megjelenésűek lesznek. Párizsban tanultam divatillusztrációt, és az eddigi próbálkozásomig nem igazán rajzoltam. Annyi hangot hallottatok már, de ez a kezdete annak, hogy elmesélem a történetemet, az elbeszélésemet az én szemszögemből. Remélem, élvezitek a műsort”

Delvey című kiállításán látható munkáit, amelyeket főként az ICE őrizetben rendelkezésére álló tollakból és ceruzákból készített, átlátszó fekete harisnyaszerű csuklyát, nagy fekete napszemüveget, kis fekete ruhát, fekete csizmát és fehér kesztyűt viselő modellek hozták ki és mutatták be.

A 20 aranykeretes darabot a modellek a legnagyobb gondossággal kezelték, annak ellenére, hogy a parti szinte minden centiméterét ellepő sajtósok miatt folyamatosan helyhiány volt.

Miután a műalkotások körbejártak, a résztvevőket a szálloda egy másik helyszínére kísérték, ahol az egész gyűjteményt teljes egészében kiállították. Ez alatt Delvey-t élőben kapcsolták az Orange megyei fogdából, hogy narancssárga kezeslábasában integessen a tömegnek.

Fotó: Profimedia

Delvey gyűjteményét a műkereskedője, Martine szerint 400-500 ezer dollárra becsülik.

„A műalkotások másolatai, litográfiák eladásra kerülnek, és egyszerre 50 darabos tételekben kerülnek értékesítésre, darabonként 250 dollárról indulva. Aztán miután 250 darabot eladtak, elkezdenek felfelé menni az árak. Ha valaki birtokolni akarja a gyűjteményt, csak a kollekció 48%-áig lehet a tulajdonosa. A gyűjtemény 53%-a mindig a Founders Art Club tulajdonában marad. Tehát korlátozott példányszámú nyomatokat vásárolhatsz, de az eredeti műtárgyakat nem”

– mondta el Delvey csapatának képviselője csütörtökön a Variety-nek.

Az orosz-német származású Delvey 60 millió dolláros vagyont csalt ki számos New York-i nagyágyútól a 2010-es években, így bejutva a New York-i üzleti és társadalmi élet legfelsőbb berkeibe.

Magánjachtokon-és repülőkön utazva élte mindennapjait, miközben kreatív könyvelést folytatott, hogy megszerezze a szükséges kezdő tőkét az Anna Delvey Foundation művészeti kollektíva elindításához, ami majdnem sikerült is neki. 2019 májusában nyolc vádpontban ítélték el, többek között nagy értékű lopás, nagy értékű lopás kísérlete és szolgáltatáslopás miatt.

Delvey-t 4-12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, valamint 24 000 dollár pénzbírságra és közel 200 000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. Végül valamivel kevesebb mint négy évet ült le, és 2021 februárjában jó magaviselete miatt szabadult, de nem sokkal később ismét őrizetbe vették, miután túllépte a vízumát. Februárban az Insider számára írt egy esszét, amelyben reflektált a börtönben töltött időre, és megosztotta véleményét az Inventing Anna című sorozatról.

Nyitókép: Twitter