Egy nő kezeivel takarja az arcát

Ezeket érdemes tudni az aknés hegek lézeres kezeléséről

A pattanások sajnos gyakran hagynak maradandó hegeket, melyeket mindenki takargatni szeretne. Rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, melyek egy kicsivel halványíthatják a sebeket, viszont a lézeres kezelés talán a leghatásosabb. Az alábbi cikkünkben néhány érdekes információt írtunk össze ebben a témakörben.


1. Több fajtája is létezik a lézeres kezelésnek

A lézeres kezeléseknek több fajtája is létezik, melyek a bőr állapotától és az akné miatt kialakult sebek mélységétől függenek. Ezek a nyomok a bőr textúráját változtatják meg, valamint a helyükön elszíneződés is megfigyelhető. Mindezekhez, valamint a tünetek súlyosságához mérten döntik el a szakemberek, hogy milyen típusú eljárás a legideálisabb az adott esetben.

2. Milyen eredmények várhatóak?

A beavatkozás célja, hogy a bőr felszínét kiegyenlítsék és kisimítsák, valamint, hogy egységes bőrszínt alakítsanak ki a sebek helyén.

„A legtöbb ember úgy írja le, hogy néhány napig olyan érzés, mintha megégette volna a nap, ugyanis a bőr általában egy kicsit pirosabb és duzzadtabb, esetenként lehet, hogy véraláfutásos"

— olvashatjuk a Byrdie cikkében.

A páciensek mindig teljes gyógyulásra számítanak, a sikeres kezelés hossza pedig hegek súlyosságán múlik. Enyhe tünetek esetén akár egy kezelés is elég lehet, súlyosabb elváltozásoknál viszont több éven keresztül tartó, rendszeres kezelések vezethetnek csak a kívánt eredményhez.

3. Számíthatunk mellékhatásokra?

Az utóhatások széles skálán mozognak kezelőorvosonként és kezelési típusoktól eltérően, de szerencsére ritkák. Az általános mellékhatások között szerepel a pattanások súlyosbodása, tartós elszíneződés, valamint rosszabb és további hegek kialakulása.

4. Szükséges az utókezelés?

Mint minden komolyabb beavatkozás esetében, itt is sok múlik az utókezeléseken. Az óvatosság és a különböző kenőcsök segíthetnek megóvni a bőrt, így mindenképp lényeges odafigyelni az orvosok utasításaira a kezelések után. Ezeket mindenképp érdemes csinálni a lézeres kezelést követően:

  • Használj fényvédőt;
  • Kerüld a nem létfontosságú szépségápolási termékeket;
  • Ideiglenesen kerüld a testmozgást;
  • Használj gyengéd szépségápolási termékeket;
  • Beszélj orvosoddal a további teendőkről!