Pantone színminták egymás mellett

Ez lesz 2024 hivatalos színe

A világ egyik leghíresebb festékgyártója, a Pantone Intézet idén ősszel is közzétette a következő év meghatározó színét.

A trendelőrejelző és színtanácsadó cég szerint az 2024-es évi jelentésében szereplő gazdag és rendkívüli színeket „a fogyasztók eltérő igényei inspirálták, hogy a színek implicit módon tükrözzék egyéniségüket és mutassák meg identitásukat”.

Ezt az energizáló világos színek, a természetalapú árnyalatok és a klasszikusabb, történelemmel és hagyományokkal átszőtt örökségi tónusok eklektikus keveréke mutatja be, a kísérletező kreativitás saját készítésű, réteges kollázsát nyújtva, teszik hozzá.

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a London Fashion Week 2024 tavasz/nyár színei aláhúzzák a mély és értelmes önkifejezés iránti vágyunkat.

„A tiszteletteljesen átgondolt és hiper-személyes színek ebben az évadban túllépnek a kiszámítható kereteken, és erőteljes kölcsönhatásba lépnek egymással. Az egyszerűbb idők álmodozásaiból merítve, ugyanakkor a kortárs modernitást bemutatva, egy olyan színpaletta, ahol a szabadság és a hitelesség iránti korlátlan vágyunk szabja meg a szabályokat, és a személyes stílus korlátok nélkül érvényesül.”

A Pantone elárulta, hogy az London Fashion Week (LFW) tíz kiemelkedő színe olyan színpalettát kínál majd, amely megmozgatja a képzeletet: a zöld és a barna gazdag, természetalapú tónusai mellett élénk kék, piros és narancssárga színeket is találunk:

 • Pantone 16-4427 Horizon Blue: atmoszférikus kék árnyalat, amely a tenger és az ég találkozását jelzi
 • Pantone 18-4051 Strong Blue: olyan bőség nélküli kék árnyalat, amely arra ösztönöz, hogy a nyilvánvaló dolgokon túlra tekintsünk
 • Pantone 19-5408 Bistro Green: kiadós, mélyzöld árnyalat, amely jelentős jelenléttel bír
 • Pantone 14-0952 Spicy Mustard: csípős árnyalat, amely feltűnően egzotikus
 • Pantone 18-1433 Chutney: pikáns és csábító földes barna
 • Pantone 16-1257 Sun Orange: ragyogó naplementét tükröző, burokszerű narancssárga árnyalat
 • Pantone 17-1564 Fiesta: tüzes és szenvedélyes vörös, amely az élet ünneplését sugallja
 • Pantone 12-0530 Charlock: szemet gyönyörködtető sárga szín, amely a szabadon élő vadvirágot jelképezi
 • Pantone 15-1905 Burnished Lilac: árnyalt és füstös levendula árnyalat, amely új kifinomultságot sugároz
 • Pantone 15-0326 Tarragon: friss, citrusos jegyekkel átszőtt zöld szín, amely finom pikantériát mutat

Pantone tavaszi/nyári 2024-es klasszikus színek az London Fashion Week-re

Az LFW 10 kiemelkedő színe mellett öt új klasszikus árnyalatot is találunk, melyek megbízható alapszíneket kínálnak, amelyeket kortárs színvilággal ötvözve a hagyományok új látomásait teremtik meg, teszi hozzá a Pantone.

 • Pantone 11-4001 Brilliant White: tiszta, ropogós és érintetlen fehér színt kínál, amely az egyszerűséget és a modernitást sugallja
 • Pantone 18-3906 Boulevard: a sziklákban és kavicsokban megtalálható, időjárás által megkopott szürke szín
 • Pantone 13-0611 Moth: új terepszínű szürkésdrapp szín, amelyet a Pantone egyszerre előkelőnek és visszafogottnak ír le
 • Pantone 19-3713 Deep Well: hatalmas és barlangszerű tónus, amely erőt és biztonságot jelképez
 • Pantone 14-4804 Blue Fox: sima és elegáns, hűvös kék szürke

A Pantone LFW színtrend-jelentése a New York-i Divathétre vonatkozó színjóslatait követi a hónap elején, amely szerint a tervezők olyan színeket fognak alkalmazni, amelyek édes aromákat, meleg vizeket és cukormázas élvezetet idéznek fel, hogy átöleljék az érzékeket.

Az SS24-re a tíz legmeghatározóbb szín között a hűsítő menta, a cukorral bevont citrom és a vibráló élénk kék mellett egy pasztell lila, egy borsos zöld és egy farmer kék árnyalat is szerepelt.

(Fashionunited)

Nyitókép: Unsplash