Különböző rúzsok színes háttéren

Nem tudod, melyik a te árnyalatod? Így válaszd ki a tökéletes színű rúzst

A tökéletes árnyalatú rúzs megtalálása nem könnyű feladat. Számtalan termék közül választhatunk, de ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb színt megtaláljuk, ismernünk kell magunkat. Az egyre népszerűbb rúzs színelmélet a TikTok-on segíthet a probléma megoldásában.


A megfelelő rúzsárnyalat keresésében nehezítés lehet, hogy a csomagoláson gyakran egészen másképp néz ki egy szín, mint a bőrünkön és az ajkainkon. Kira Stevens és Alexandra Loughton profi sminkmesterek jól ismerik a rúzs színelméletét, mivel évente több mint 200 menyasszonnyal dolgoznak együtt, akik a tökéletes rúzsárnyalatot szeretnék megtalálni az esküvőjük napjára.

„A megfelelő rúzsárnyalat kiválasztásának finom egyensúlyához semmi köze a szerencséhez, hanem ahhoz, hogy ismerjük a bőrtónusunkat, az alaptónusainkat, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak a színelmélethez”

– magyarázza Loughton.

Stevens szerint a rúzs színelmélete hasonlít a festészetben használt színelmélethez.

„Az elsődleges színek, a vörös, a sárga és a kék, különböző kombinációkban történő keverésével minden elképzelhető színt létrehozhatunk. A bőrünk színei is ugyanígy működnek. Mindannyian a vörös, a sárga és a kék (ezeket nevezhetjük alapszíneknek), valamint a barna és a fehér (ezeket nevezhetjük bőrtónusainknak) különböző arányaiból állunk. Mindezek együttesen hozzák létre egyedi, egyéni arcszínünket.”

A rúzs árnyalatának kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy a szín hogyan illeszkedik a bőrtónusunkhoz, az ajkunk színéhez, és hogyan viszonyulnak a színkörhöz.

Miért néznek ki másképp a rúzsok a különböző bőrtónusú bőrön?

A rúzsok különböző bőrtónusokon másképp néznek ki, mert az alapszín, amivel dolgozunk, változik, mondja Loughton.

„Minden ember bőrtónusa kiegészítő és kontrasztos stílusokat húz ki a rúzsból, mivel a rúzs színei a színkörből készült egyedi főzetükből állnak össze. Attól függően, hogy mi az, az a rúzs másképp táncol a személyes bőrtónusunkon.”

Az alapszínek mellett az is hatással lehet arra, hogy milyen mély vagy világos a bőrtónusunk, hogy milyen lesz a rúzs színe. Ugyanaz a színű rúzs teljesen másképp nézhet ki világos bőrön, mint mély bőrön, még akkor is, ha az illető személy alapszíne hasonló.

A bőr alaptónusai három fő kategóriába sorolhatók: meleg, hideg és semleges. Hogy melyik alaptónusba tartozunk, azt könnyen megállapíthatjuk, ha megnézzük a csuklónk hátsó részén lévő ereket. Ha kék színűek, akkor hűvös alaptónusú, a zöld erek meleg alaptónusúak, a kék és a zöld keveréke pedig semleges alaptónusú.

Hogy megértsük, hogyan befolyásolják az alaptónusaink a rúzs kinézetét, Loughton ismét a színkört említi.

„Minden szín, beleértve a bőrünk színeit is, a három alapszínből áll, és ezt használjuk a megfelelő rúzs kiválasztásához. Ha például a bőrünknek hűvös alaptónusai vannak (inkább kék tónusú), akkor egy hűvös lila harmonikusabban mutat, mint egy meleg, narancssárga alapú korall. Ez azért van, mert a rúzs alaptónusát a bőrünk alaptónusához igazítjuk, nem pedig harcolunk ellene.”

Vajon ugyanaz a rúzs működhet két különböző arcbőrű emberen, ha azonos az alaptónusuk? Loughton szerint attól függ.

„Lehet két ember, akiknek azonos az alapszíne (mondjuk aranyszínű, azaz meleg), de ha az egyik embernek világos, a másiknak pedig sötét a bőrtónusa, akkor ugyanaz a rúzs a színmélységtől függően másképp mutathat (vagy esetleg egyáltalán nem mutathat!)”

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rúzst a bőrszínünkhöz?

  • Sötét bőrtónus: Ne féljünk attól, hogy egy mély bőrtónushoz világos színt választunk. Mivel a rúzs egy sötétebb tónus fölé kerül, láthatóbb lesz a kontraszt és jobban ki fog tűnni. Meleg vagy semleges bőrtónus esetén próbáljunk ki egy narancs alapú vöröset a meleg ragyogás érdekében, míg hűvös tónus esetén válasszunk egy sötét bogyós gyümölcs színt.
  • Közepes bőrtónus: Egy karamellás nude vagy korallszín lenyűgöző lesz, ha közepes bőrtónusú, meleg alaptónusú bőrünk van.
  • Világos bőrtónus: Ha nagyon világos, hűvös alaptónusú a bőrünk, a lágy rózsaszín vagy a finom lila nagyon jól megy hozzá.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock