Egy nő aki vicces arcot vág, miközben belekóstol a hűtőbő kivett konzerv ételbe

Semmiképp se tárolj nyitott konzerveket a hűtőben – ezt okozhatják

A hűtőszekrények már több mint száz éve segítenek abban, hogy ételeink és italaink frissek maradjanak. A megfelelő, 1,6-3,3 °C közötti hőmérsékleten tartva az ételek kevésbé romlanak meg, mivel a hideg lassítja a baktériumok szaporodását. Ez azt jelenti, hogy sok minden tovább fogyasztható marad, de nem örökké.


Hiába hűtünk, a nem megfelelő tárolás miatt az ételek így is megromolhatnak. A légmentesen záródó dobozok, a fólia vagy a műanyag csomagolás segíthetnek ezt megakadályozni, de sokszor ezekre sincs időnk. Előfordul, hogy csak gyorsan beteszünk egy felbontott konzervet a hűtőbe, mondván „majd később átpakolom”. De mi történik, ha ez a „később” elmarad?

Mennyi ideig biztonságos felbontott konzervet a hűtőben tárolni?

Ez a helyzet szinte mindenkivel megesett már. A U.S. Department of Agriculture (USDA) szerint nem tragédia, ha a konzerv a dobozában marad, de a minőség megőrzése érdekében érdemes üveg vagy étkezési műanyag dobozba áttenni, és 4 napon belül elfogyasztani.

Konzerves \u00e9telek egy \u00e9lelmiszerbolt polcain

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Ami kimarad a tanácsból, hogy a legtöbb konzerv fém, és a savanyúbb ételek (pl. paradicsom) hajlamosabbak lehetnek arra, hogy az oxigénnel érintkezve fémes anyagokat oldjanak ki. Ez nemcsak az ízre van rossz hatással (ónos, fémes utóíz), hanem a hűtőszagokat is jobban magukba szívják.

Figyelmedbe ajánljuk! Vigyázz! Csak eddig eheted meg biztonságosan a fagyasztott csirkét

Ma már sok konzervet védőbevonattal látnak el, hogy az étel ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. Ugyanakkor egy 2020-as tudományos cikk szerint még mindig sok konzerv tartalmaz BPA-t, egy olyan műanyagipari vegyületet, amely hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz is kapcsolható.

Bár a gyártók már dolgoznak BPA-mentes alternatívákon, ezek biztonságosságát még vizsgálják. Ezért a legjobb, ha BPA-mentes konzervet választjuk, vagy egyszerűen csak áttesszük a maradékot üveg vagy műanyag dobozba.

(MentalFloss)

Borítókép: Nicoleta Ionescu/Shutterstock