
Semmiképp se tárolj nyitott konzerveket a hűtőben – ezt okozhatják
A hűtőszekrények már több mint száz éve segítenek abban, hogy ételeink és italaink frissek maradjanak. A megfelelő, 1,6-3,3 °C közötti hőmérsékleten tartva az ételek kevésbé romlanak meg, mivel a hideg lassítja a baktériumok szaporodását. Ez azt jelenti, hogy sok minden tovább fogyasztható marad, de nem örökké.
Hiába hűtünk, a nem megfelelő tárolás miatt az ételek így is megromolhatnak. A légmentesen záródó dobozok, a fólia vagy a műanyag csomagolás segíthetnek ezt megakadályozni, de sokszor ezekre sincs időnk. Előfordul, hogy csak gyorsan beteszünk egy felbontott konzervet a hűtőbe, mondván „majd később átpakolom”. De mi történik, ha ez a „később” elmarad?
Mennyi ideig biztonságos felbontott konzervet a hűtőben tárolni?
Ez a helyzet szinte mindenkivel megesett már. A U.S. Department of Agriculture (USDA) szerint nem tragédia, ha a konzerv a dobozában marad, de a minőség megőrzése érdekében érdemes üveg vagy étkezési műanyag dobozba áttenni, és 4 napon belül elfogyasztani.
Ami kimarad a tanácsból, hogy a legtöbb konzerv fém, és a savanyúbb ételek (pl. paradicsom) hajlamosabbak lehetnek arra, hogy az oxigénnel érintkezve fémes anyagokat oldjanak ki. Ez nemcsak az ízre van rossz hatással (ónos, fémes utóíz), hanem a hűtőszagokat is jobban magukba szívják.
Figyelmedbe ajánljuk! Vigyázz! Csak eddig eheted meg biztonságosan a fagyasztott csirkét
Ma már sok konzervet védőbevonattal látnak el, hogy az étel ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. Ugyanakkor egy 2020-as tudományos cikk szerint még mindig sok konzerv tartalmaz BPA-t, egy olyan műanyagipari vegyületet, amely hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz is kapcsolható.
Bár a gyártók már dolgoznak BPA-mentes alternatívákon, ezek biztonságosságát még vizsgálják. Ezért a legjobb, ha BPA-mentes konzervet választjuk, vagy egyszerűen csak áttesszük a maradékot üveg vagy műanyag dobozba.
Borítókép: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
- Ezeket az élelmiszereket mindenképp dobd ki a hűtődből áramkimaradás után ›
- Ez az okos hűtő recepteket ajánl a benne lévő termékek alapján ›
- Tilos a hűtőben tárolni ezt az élelmiszert ›
- Ezért melegítsd meg mindig a kihűlt ételt fogyasztás előtt ›
- 13 egészséges étel télre, ami gazdag D-vitaminban és magnéziumban ›
- 10 keserű étel, amely forradalmasíthatja a bélrendszer egészségét ›