Nyers csirkecombot a hűtőszekrénybe betevő kéz

Vigyázz! Csak eddig eheted meg biztonságosan a fagyasztott csirkét

Bár sokáig eláll a fagyasztóban, de eljön az a pont, amikor meg kell főzni, különben a csirke elveszítheti ízét és állagát.


Meddig fagyasztható le a csirke?

Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint a nyers csirke örökké tárolható a fagyasztóban. Még ha a fagyasztott csirke a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt túl is lépi, felolvasztva még mindig biztonságosnak tekinthető az elfogyasztása.

Minőségi okokból azonban nem biztos, hogy jó a fagyasztóban hosszú éveken át tárolt csirke fogyasztása, mivel – ahogy a FoodSafety.gov, az USDA fogyasztói élelmiszerbiztonsági alkalmazása is írja – az elveszítheti a textúráját és ízét.

Az, hogy a nyers csirke mennyi ideig tárolható biztonságosan a fagyasztóban, attól is függ, hogy egész madárról, darabokra vágott, nyers vagy főzött csirkéről van-e szó:

  • Egész csirke: legfeljebb 1 év
  • Csirkedarabok, például csirkeszelet: legfeljebb 9 hónapig
  • Darált csirke: 3-4 hónap
  • Teljesen főtt csirkekolbász: 1-2 hónap
  • Fagyasztva vásárolt csirkekolbász: 1-2 hónapig
  • Főtt csirke: 2-6 hónap

Tárolás

A nyers csirke többféleképpen is tárolható a fagyasztóban:

  • Eredeti csomagolásban: Minden olyan csomagolás esetében, amely felbontatlan és vákuumzárral ellátott, a csirkét úgy tárolhatjuk, ahogy van. A felbontatlan, nem vákuumzáras csirke esetében semmi akadálya annak, hogy az eredeti csomagolásban tároljuk azt, a használt műanyag fólia azonban valószínűleg légáteresztő, ami miatt a hús hajlamos lehet a fagyasztási égésre, ez pedig idővel csökkenti a minőségét. A csirke frissességének meghosszabbítása érdekében tegyünk a csomagolásra még egy réteg csomagolóanyagot, például alufóliát.
  • Helyezzük a csirkedarabokat légmentesen záródó tárolóedényekbe: A csirkét kivehetjük az eredeti csomagolásból is, hogy bepácoljuk a húst, mielőtt a fagyasztózacskókba helyezzük. Ha utóbbiba tesszük (páccal vagy anélkül), az jó módja a hús minőségének megőrzésének, különösen, ha a zacskó vákuumzárral ellátott, amely a lezárás előtt kiszorítja a levegőt a zacskóból, így elkerülhető a fagyasztó égés. Mivel a csirkét kivettük az eredeti csomagolásból, mindenképpen címkézzük fel a tárolóedényeket, és sorban haladjunk a feldolgozásukkal.

A nyers csirke minőségének maximalizálása érdekében az is a legjobb, ha a fagyasztó mélyebb részein és az ajtótól távolabb tároljuk a hőmérséklet-ingadozás elkerülése érdekében.

Fagyasztó égés elkerülése

Bár a fagyasztó égés következtében kiszáradt csirke biztonságosan fogyasztható, nem biztos, hogy olyan jó lesz az íze.

A csirkét kétféleképpen zárhatjuk le vákuumzárral: a kezünkkel kinyomhatjuk a levegőt a zacskóból a lezárás előtt, vagy a vízkiszorításos módszerrel. Utóbbival a csirkét tegyük a fagyasztózacskóba, majd azt lassan mártsuk bele egy tálba vagy egy fazék vízbe. A zacskó vízbe süllyesztésével nyomás keletkezik, amely a zacskó tetején keresztül kinyomja a levegőt. Amikor a levegő nagy része kipréselődött a zacskóból, azt közvetlenül a vízvonal felett lezárhatjuk.

Hogyan állapítható meg, hogy biztonságosan fogyasztható-e még a fagyasztott csirke 

Ha a nyers csirkét még frissen tesszük a fagyasztóba, a minősége változatlan marad, feltéve, hogy a fentiekben ismertetett ajánlott időn belül kivesszük a fagyasztóból.

A csirke felolvasztásakor figyeljük a romlás jeleit, például a rózsaszínről zöldesszürkére változást, a kellemetlen szagot vagy a nyálkás állagot. Bármelyik ilyen jel észlelésekor dobjuk ki a húst.