piros rúzsos szájú szőke nő

A piros rúzs örök − de vajon mi az oka, hogy nem megy ki a divatból?

Időtlen idők óta használjuk, magabiztosságunk egyik állandó kisegítője, szinte hatalmat ad a kezünkbe. A piros rúzs történetének és jelentésének néztünk kicsit utána.


Egy 2017-ben a Cogent Psychology című szaklapban megjelent tanulmány felfedezte, hogy a sminket viselő nők magasabb pontszámot értek el egy kognitív teszt során, ami megerősítette a kozmetikumok használata és a jobb kognitív teljesítmény közötti kapcsolatot.

A szimbolizmus − amit az olyan tárgyakhoz kapcsolsz, mint a piros rúzs − megváltoztathatja, hogyan éled meg a világot. Ez is a hatalmi pózolás körébe tartozik. A felkenés aktusa magával hozza a magabiztosság és a kompetencia érzését. Megváltoztatja az érzéseidet, ami megváltoztathatja az emberek reakcióit, és így megerősíti a választásodat

− mondja Samantha Boardman, New York-i pszichiáter, a Mindennapi életerő (Everyday Vitality) című könyv szerzője.

A történelem során a nők számtalanszor választották a vörös rúzst a hatalmuk jelzésére.

A vörös szín használata hatással van a hangulatodra, az uralomérzetedre és a cselekvőképességedre. A piros szín mély pszichológiai hatást gyakorolhat mind a felhasználóra, mind a szemlélőre. Azt üzeni, hogy erőteljes, erős és vibráló vagyok

− mondja Julia Robertson evolúciós pszichológus, az angliai Buckinghamshire New University vezető oktatója.

Kleopátra állítólag zúzott bogarakból kevert piros ajakfestéket. A szüfrazsettek egyenruhájuk részeként viselték a vörös rúzst. A második világháború alatt pedig a katonanők egy tubus Elizabeth Arden Montezuma Red-et kaptak a katonai felszerelésükben.

v\u00f6r\u00f6s r\u00fazst ken fel egy n\u0151 az ajkaira

Fotó: Shutterstock

A történelemhez hasonlóan azonban a vörös rúzs története is tele van igazságtalansággal. A szüfrazsett mozgalom és a hadsereg az 1940-es években nagyrészt szegregált volt. A színesbőrű nők számára ebben az időszakban a vörös rúzs viselése azt jelentette, hogy a nem kívánt figyelem felkeltésének kockázatával kellett számolniuk.

A piros rúzs azt jelenti, hogy nincs többé rejtőzködés. Hogy menj utána annak, amit akarsz, és teremtsd meg a cselekvés, a hatás és a bátorság pillanatait.

Carolina Gonzalez sminkmester, aki Gigi Hadiddal és Alessandra Ambrosióval dolgozik, a vörös rúzst választja, amikor azt szeretné, hogy ügyfelei feltűnjenek. És míg a régi idők hollywoodi sztárjai, Marilyn Monroe-tól Hedy Lamarrig, a szexepil miatt fordultak a vörös rúzshoz, Gonzalez szerint a szín viselése ma „inkább a szoba birtoklásáról szól". Az ő választása az Armani Beauty 400-as színű Lip Power:

Ez a tökéletes, univerzális vörös árnyalat bárkinek jól áll.

Számos híres nőt tudnánk felsorolni, akik szintén a vörös erejét használják: Rihanna, aki az idei Super Bowl félidei show-ján a Fenty Beauty the MVP-jét viselte; Taylor Swift, aki a Nars Dragon Girl nevével fémjelzett árnyalatban turnézik; a néhai énekesnő Selena Quintanilla, akitéglavörös ajkakkal énekelt tejano dalokat; Tracee Ellis Ross színésznő, aki hűséges az M.A.C. ikonikus Ruby Woo-jához; és Alexandria Ocasio-Cortez képviselőnő, aki a Stila Beso árnyalatában mondja ki a hatalomnak az igazságot.

Nyitókép: Shutterstock

(Harper’s Bazaar)