Nő, különböző tónusú bőrrel

Így határozd meg bőröd alaptónusát

Az alaptónusok szinte minden termékre hatással vannak a sminkarzenálunkban, és ha nem vagyunk tisztában a mögötte álló színelmélettel, nem biztos, hogy el tudjuk érni a maximális eredményeket.


Az alaptónus nemcsak a megfelelő alapozó árnyalatának meghatározásához nélkülözhetetlen tudás, de ahogy a TikTok-on mostanában terjedő színelméleti videók is bizonyítják, arra is rálátást adhat, hogy milyen rúzsárnyalatot válasszunk, milyen szemhéjfesték illik hozzánk a legjobban vagy milyen pirosító árnyalatokat érdemes választanunk.

Ha tehát nem tudjuk pontosan, milyen a bőrünk alapszíne, és jó párszor rosszul választottuk meg az alapozónkat, ideje kicsit többet megtudni a témáról.

Milyen a bőrünk alaptónusa?

Mindenkinek más a bőrtónusa, ami a bőrünk alapszíne, és segít meghatározni, milyen színek állnak jól nekünk.

Az alapszínek a természetes színekre utalnak, amelyek a bőr felszíne alatt vannak. Három fő típus létezik: meleg, hideg és semleges. Ha a bőrünk meleg, akkor jellemzően barackszínű, a mélyebb tónusok inkább sárgának és aranyszínűnek tűnnek. A hűvösnek a világos-közepes bőrtónusok esetében a rózsaszín és a kék, a közepesen mély bőrtónusok esetében pedig a lilásabb és a vörös színt tekinthetjük. A semleges esetében a kettő keveréke vagyunk.

Ha azt szeretnénk, hogy a színek kiemelkedjenek, és a bőrünk ragyogónak és frissnek tűnjön, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő alaptónusok kiválasztása. A rossz színek nagyon öregítőek lehetnek.

Az alapozótónus ismerete elengedhetetlen. A termékeken feltüntetett C, W és N betűk az alaptónusokra utalnak: a C a hűvös; a W a meleg és az N a semleges.

Hasonlóképpen az alaptónusunk is segíthet megtalálni a megfelelő sminket, a pirosító árnyalatoktól a szemhéjfesték-palettákig. Ha például vörös rúzst keresünk, ha meleg tónusúak vagyunk, akkor egy melegebb/narancs alapú vörös szín illik hozzánk, míg a hidegebb alaptónusúakhoz egy kék alapú vörös árnyalat.

A hűvös alaptónusúakhoz gyakran illenek a barnák, kékek, zöldek és lilák, míg a meleg alaptónusúakhoz gyakran a világos vagy világosabb árnyalatok, a semlegesekhez pedig mindkettő.

Hogyan tudom megállapítani, mi az alaptónusom?

1. Szem alatti területet: Nézzük meg a szemkörnyék körüli és alatti természetes kontúrt. Ez valószínűleg meleg olajos vagy barna tónusú, ami meleg alaptónusra utal, vagy kékes-szürke, ami hűvös alaptónusra utal.

2. Csuklón lévő erek: Ha kékek, akkor hűvös alaptónusúak vagyunk, ha zöldek, akkor meleg alaptónusú.

Kék/lila = hűvösebb
Zöld/kék = semleges
Olíva zöld = meleg

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock