Ez a meglepő szín uralkodik majd a lakberendezésben az idei évben​

Ez a meglepő szín uralkodik majd a lakberendezésben az idei évben​

Bár az év hivatalos színei a legnagyobb festékvállalatoknál csupa lila és zöld árnyalatúak, a trendelőrejelzések valami ennél is meglepőbbet mutatnak: egy kifejezetten megnyugtató, jó ideig parkolópályán hevert szín lesz idén a lakberendezők kedvence.


A barna árnyalatokat az agy a föld színével köti össze, így nyugtató hatást eredményez. Az utóbbi évek hosszú bezárásait és bizonytalanságait követően nem meglepő, hogy az emberek ezt választják az otthonaikba. Több étterem- és szállodatulajdonos is észrevette ezt a hatalmas érdeklődést, így ilyen helyeken is lehet találkozni hasonló dizájnokkal.

„Mindenki a föld közelségét és vigasztalását szeretné érezni, legyen az egy organikus, barna vászon a családi szoba kanapéján, vagy egy gazdag csokoládé árnyalatú selyem a nappaliban"

— olvashatjuk az egyik szakértő mondatait a Vogue cikkében.

Egy másik fontos tényező, ami megnövelte a barna kiegészítők és festékek népszerűségét, az a meleg minimalizmus térhódítása. Ezt a stílust kezdetben sokan a fehér színnel azonosították, de a nagyon világos falak és szintén fehér tárgyak inkább rideg hatást keltettek, és nem nyugtatót. A barna egy olyan választás, amely békességet áraszt, mégis beleillik a letisztult élettérbe.

Ezzel ellentétben a maximalizmus szerelmesei is előszeretettel választják ezt a színvilágot, és elképesztően egyedi belső tereket képesek létrehozni néhány típusából, melyeket más színekkel és formákkal vegyítenek.

A harmadik, és egyben utolsó magyarázata a hirtelen jött népszerűségnek, az a hetvenes évek divatjának felelevenedése. Az 1970-es évek — akárcsak napjaink — a társadalmi felfordulások időszaka volt. Az emberek akkor egyszerűen azt akarták, hogy az otthonuk meleg és egyben kényelmes legyen, ezzel pedig a mostani generációk is teljesen együtt tudnak érezni.


Nyitókép: Unsplash/David Pisnoy