Tanulságos és gyönyörű dizájnbibliák – könyvajánló

Tanulságos és gyönyörű dizájnbibliák – könyvajánló

6 dizájnbibliát ajánlunk, melyekből nemcsak sokat tanulhatunk, de gyönyörűek is.
Tervezés – a dizájn szó eredeti jelentésénél ('tervezés') sokkal többet rejt magában ma már, egy teljesen új művészeti ágat létrehozva saját esztétikai értékrendszert is kialakított magának az utóbbi két évtizedben. Alapjainak elsajátítása egyet jelent vizuális kultúránk folyamatos fejlesztésével, ingerlésével, úgyhogy összegyűjtöttünk hat könyvet, melyekkel ezt szórakoztatóan tehetjük meg. A „tananyagban" szerepel formatervezés, építészet, lakberendezés, kultúrtörténet és korstílusok – nem mellesleg gyönyörűek is, igazi „coffe table book"-ként a nappalinkban a helyük.

Somlai Tibor: Volt és nincs

Nagypolgári és arisztokrata enteriőrök 1900-1945
Corvina Kiadó

Egy letűnt kor lenyomata: a második világháború előtti nagypolgári esztétika ma is fontos inspiráló hatással bírhat, főként, ha ihletet keresünk egy nagypolgári lakás felújításához.

Judith Miller: Design
A forma művészete a 19. sz. végétől napjainkig
Geopen Kiadó

Judith Miller átvezet a különböző korszakok legismertebb tervezőin és az adott stílusok legikonikusabb tervein – tökéletes katalógus vágyott tárgyaink megtalálásához.

Eric Chan: 1000 termékdesign
Forma, funkció és technológia a világ minden tájáról
Scolar Kiadó

Mert a dizájn nem áll meg a lakberendezésnél: a kötet a világ minden tájáról gyűjt össze használati tárgyakat az utóbbi néhány évből, melyek gyönyörű példái a forma és a funkció egységének.

Magdalena Droste: Bauhaus
Reform és avantgárd 1919–1933
Taschen

A Bauhaust minden generáció újra felfedezi magának, az igazi modernizmus kezdetét jelöli, geometrikus formái és alapszínei sosem évülnek el – épp ezért ajánlott alaptéziseivel ma is tisztában lenni.

Judith Miller: Stílus és forma
Az iparművészet képes enciklopédiája
Geopen Kiadó

Judith Miller nem véletlenül került be másodszor is a listába, hiszen nagy gonddal összeállított képes guide-jai alapvető tájékozódási pontot jelentenek a szép tárgyak rajongói számára, ezúttal az iparművészet 300 évén kalauzol keresztül.


Lakshmi Bhaskaran: A forma művészete
Mozgalmak és stílusok hatása a kortárs formatervezésre
Scolar Kiadó

A kötet részleteiben mutatja be a XX. századra jellemző formatervezési mozgalmakat négy hasznos, időrendi táblázattal kiegészítve, melyekben könnyen áttekinthetjük az iskolákat, a jelentősebb eseményeket, az egyes alkotókat és műveiket.

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2018-as dizájnkülönszámában jelent meg. Nyitókép: Bácsi Róbert László