Ez az öt szín fogja uralni az idei évet a lakberendezésben

Ez az öt szín fogja uralni az idei évet a lakberendezésben

Két évnyi bizonytalanság után berobban az élet az otthonainkba is: a fehér konyha, fehér csempe, fehér falak sokéves egyeduralma után vitaminbombának hatnak ezek a színek, melyek már most is uralják az Instagram feedjét, és 2022-ben egészen biztosan még többet fogunk látni belőlük.



Mivel sokunk már lassan két éve otthonról dolgozik, kiemelten fontos, hogy az életterünket ne csak relaxálásra és családi kikapcsolódásra tervezzük, hanem inspiráló és energizáló is legyen, és fel legyen készülve arra, hogy a mindennapokban is feltöltsön bennünket. Nem csoda, hogy mindez a színtrendek változását eredményezte: vidámabb és élettel telibb enteriőrökben könnyebb a munkavégzés is, még akkor is, ha egyedül vagyunk bezárva a lakásba, és a kollégáinkkal maximum a képernyőn keresztül találkozhatunk.

Mutatjuk, milyen színek fognak idén a leggyakrabban visszaköszönni a legmenőbb enteriőrfotókon!

Zöld

Ez a szín néhány éve feljövőben van már, és a bezártság különösen nagy apropót adott ennek a trendnek, hiszen néhány zöld kiegészítő, egy statement bútordarab vagy netán zöldre festett falakkal a lakásban is meg tudjuk idézni egy kicsit a természet nyugtató hatását. Nem csoda, hogy több vezető festékgyártó is valamilyen zöldes árnyalatot kiáltott ki az év színének. Míg az előző években inkább sötét smaragdzöldeket láttunk az otthonokban, idén inkább a kekisebb, természetesebb árnyalatokkal találkozni gyakrabban.

Sötétkék

A királykék és egyéb sötétebb kékek jó választásnak bizonyulnak még azoknak is, akik tartanak az élénk színek használatától, mivel elegáns, nem túl vibráló, mégis nagy látványos, és egyaránt illik modernebb és tradicionálisabb enteriőrökbe is. Nem csoda, hogy nagy múzeumok falait is gyakran festik kékre, hiszen szuper párost alkotnak a súlyos, antik aranykeretes festményekkel és kiemelik a bársonybútorok gazdag textúráját is. Leggyakrabban a nappalik és az étkező falán tűnik fel ez a szín.

Lila

Miután a Pantone az év színének választotta a vibráló Very Perit, a dizájnerek is elárasztották az internetet élénk lila képekkel. Az viszont biztos, hogy ez csak a bátrak színe: az Instán és a Pinteresten kívül nem feltétlenül fogjuk látni hazai otthonokban – legalábbis nagy felületeken, kisebb részletekben, textileken és egyéb kiegészítőkön már annál inkább.

Terrakotta

Szöges ellentéte a fenti lilának: természetes, ősi hagyományokhoz visszanyúló és megnyugtató. Mondhatjuk neutrális színnek, ennek ellenére nagyon látványos ez az égetett agyag. Régebben a mediterrán stílus részeként is előszeretettel alkalmazták, ma letisztultabb formában tért vissza, és a falak mellett csempéken és textileken is kifejezetten gyakran jelenik meg.

Kakukktojás: textúra

Ez ugyan nem egy szín, mégis rengetegszer fogunk találkozni vele a falakon. Na persze nem a fűrészporos tapéta anyagára gondolunk, sokkal inkább olyan festési technikákra, melyek nem sima végeredményt adnak. Ecsettel is játszhatunk a texturált fal eléréséért, de újra népszerűek a mészalapú festékek is, melyek eleganciát és a régi világok enteriőrjeinek hangulatát csempészik az otthonunkba.


Nyitókép: Instagram/_studiogemma_