Diók egy tartóban

A bőrápolás félreismert messiása: a dióolaj

A dióolajat nagyjából a 17. század óta használják ráncosodás ellen és a bőr hidratálására, valamint már az ókori rómaiak is készítettek feljegyzéseket erről a csodaszerről. Újabban rengeteg negatív kritika érte, pedig nagyon sok pozitív hatása van. Vajon mi teszi ilyen különlegessé?


Ha csonthéjasokról van szó, akkor a diónak különösen rossz híre van a bőrápolás témakörében. Bár sok ellentétes véleményt hallani róla, a dió összességében segíthet bőrünk egészségének megőrzésében. Húsából nyerik ki az olajat, és elméletileg már a fogyasztásával is rengeteg pozitív előnyét élvezhetjük, melyet elsősorban fizikai hámlasztóként használnak a bőrápolásban.

A dióolaj kondicionálja és lágyítja a bőrt, valamint segít a sebek mihamarabbi gyógyulásában és az ekcémaszerű betegségek kezelésében is. Emellett gazdag az antioxidánsokban is, omega-3 zsírsavat, B5-vitamint és a hidratáltság szempontjából fontos savakat tartalmaz.

A dióolajnak két fajtája kapható: a hidegen sajtolt és a finomított. Előbbi több tápanyagot képes elraktározni, ezért legtöbbször főzéshez használják. Habár a bőrápolásban is hasznos anyag, a leggyakrabban nem önmagában, hanem hozzávalóként használják különböző krémekben.

Mik a legjellemzőbb hatásai?

Di\u00f3

Fotó: Unsplash/Pranjall Kumar

  • Hidratálja a bőrt
  • Megakadályozza a vízveszteséget
  • Védekezik a környezet káros hatásai ellen
  • Csökkenti az öregedés jeleit
  • Csillapítja a szárazságot és a viszketést
  • Javítja a bőrgátat

Hogyan érdemes használnunk?

A szakértők elmondása szerint minden körülmények között figyelnünk kell a dobozokon feltűntetett használati utasítást, mivel az alkalmazási módok termékenként és gyártótól függően eltérhetnek. Mindemellett a csonthéjasoknak van egy olyan hatása, hogy bizonyos esetekben zsírosíthatják a bőrt, így a pattanásokra és mitesszerekre hajlamos bőrtípussal rendelkezőknek nem ajánlott a dióolaj használata, melyet általában az esti hidratálás utolsó lépéseként kell felvinni a bőrre.

Nyitókép: Unsplash/Sahand Babali

Forrás: Byrdie