Bőrápoláási termékek fehér márvány asztalon: krémek, balzsamok, maszkok, olajok, szérumok.

Ezekre az összetevőkre figyelj a bőrápoló termékek címkéin

A szépségápolási termékek címkéi zavaróak lehetnek: rengeteg marketing szakzsargon, szimbólum és összetevő között kell kiigazodnunk. Utóbbiakról tudjuk, hogy fontosak, de honnan tudhatjuk, hogy az egyes összetevőknek milyen hatása van, és hogy jót tesznek-e a bőrünknek? Ebben segítünk most egy kicsit eligazodni.

Több mindenre is figyelnünk kell, amikor egy szépségápolási terméket megvásárounk. De mik a legfontosabbak?

A legfontosabb dolgok, amelyekre egy szépségápolási termék címkéjén figyelni kell, személyenként eltérőek lehetnek, mondja a Byrdie-nekDr. Rachel Nazarian bőrgyógyász. Az emberek számos különböző szempontot helyeznek előtérbe azzal kapcsolatban, hogy mit igényelnek a termékekben, és a lista egyre bővül. Amit Nazarian személy szerint elvár egy terméktől, az a következő: állatkísérletekről mentes, nem komedogén (pattanásokat okozó) összetevőket tartalmazó, és fenntartható termékek.

Mire figyeljünk még oda az egyes termékek címkékit olvasgatva?

Az összetevők sorrendje

Az összetevők a legmagasabb koncentrációtól a legalacsonyabbig vannak felsorolva. Ez azt jelenti, hogy ha egy igazán nagyszerű összetevő a lista alján szerepel, akkor nem sok hasznát fogjuk venni. Általában csak a legfelső aktív összetevők százalékos arányát kell feltüntetni, tehát, mivel az összetevők címkéjén minden más egyszerűen a koncentráció sorrendjében szerepel, keressük a kívánt összetevőt inkább a lista elején, mint a végén. Ez fordítva is működik, ha az első három összetevő között szerepel egy olyan, amely nem illik a bőrünkhöz, válasszunk másik terméket.

Szimbólumok

A nyitott tégely azt jelképezi, hogy a termék mennyi ideig használható felbontás után. Különböző jelzéseket láthatunk az egyes termékeken, 3M, 6M, 12M, 24M és így tovább, melyek azt jelzik, hány hónapig használható fel az adott készítmény felbontás után.

Ha például valami lejárt, az olajos összetevők (a kenőanyagok) mindig feljebb kerülnek, így ha továbbra is használjuk, akkor a potenciálisan pórusokat eltömítő olaj nagyobb koncentrációját visszük fel a bőrünkre. Ha pedig a termék tégelyben van (vagy bármilyen olyan csomagolásban, amelyből az ujjainkkal kell kiszedni a készítményt), a baktériumok könnyen átkerülhetnek, és fennáll a veszélye, hogy még több baktériumot juttatunk a bőrünkre. A bőrápolás és a sminkek esetében ezért fontos a lejárati dátumok betartása.

A lejárati idő a tétel- vagy tételszámhoz kapcsolódik, amely a termék alján található, ezeket mindig ellenőrizzük vásárlás előtt.

Vegán termékek

A vegán és/vagy állatkísérlet-mentes termékek esetében mindig jelölik ezt a címkén, azonban sok nem hivatalos cruelty free szimbólum létezik, amelyek a vállalat azon döntését jelképezhetik, hogy nem végeznek állatkísérleteket. De sok ilyen címke nincs kormányzati szabályozás alatt vagy nem ellenőrzik akkreditált harmadik felek, így valódi megerősítés nélkül kell bíznunk abban, amit a vállalat marketingel.

Néhány szervezetnek, például a PETA-nak vagy a Leaping Bunny-nak saját pecsétje van, amely gyakran az ő nevüket helyezi el a szimbólumon, és nagyobb szabványosítást ad a termék és a vállalat ellenőrzési folyamatának. A különböző vegán szimbólumok hasonló fejtöréssel szembesülnek, egyesek hivatalosabbak, de gyakran külsőleg nem ellenőrzöttek, és sokan vannak..

Irritációt okozó összetevők

  • Szulfátok (beleértve a nátrium-lauret-szulfátokat, alkil-benzol-szulfonátot, nátrium-kokoil-szarkozinátot): a szulfátok azok a mosószerek, amelyek a legtöbb sampon szuper habzásáért felelősek. Ezek vonzzák a vizet és az olajat, ami lehetővé teszi, hogy a szappanok, samponok, tisztítószerek és testápolók leválasszák a szennyeződéseket és az olajat a bőrről. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a szulfátok rákot okoznának, irritálhatják az érzékeny bőrt, mivel arra szolgálnak, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és az olajat róla.
  • Illóolajok: Az illóolajokkal szembeni allergiás reakciók gyakoriak. Ha illóolajok vannak a termékben, először próbáljunk ki a bőrünk egy kis felületén, és figyelje az irritáció jeleit, mielőtt máshol alkalmaznánk.
  • Mesterséges illatanyagok és színezékek: bőrirritációt okozhatnak, még azoknál is, akik jellemzően nem küzdenek érzékeny vagy vörösödésre hajlamos bőrrel. Ha a termék illatanyagot tartalmaz, végezzünk egy foltpróbát a bőrünkön, mielőtt az arc és/vagy a test nagyobb területein alkalmaznánk.
  • Túl sok sav rétegezése a C-vitaminnal: ezek nagyszerű összetevők a megfelelő koncentrációban, de ha túl sokat alkalmazunk egyszerre, az jó módja annak, hogy megégessük a bőrünket. Ha túl sokat hámlasztunk kémiailag, az összetett hatású lehet, és begyulladhat a bőrünk.

Ajánlott összetevők bőrtípus szerint

  • Száraz és érzékeny bőr: olyan összetevőkre van szüksége, amelyek magasabb koncentrációban tartalmaznak lágyító és nedvesítő anyagokat, mint a jojobaolaj és a sheava. Az olajok és a növényi vajak természetes hidratálóként hatnak a bőrre, de a sheavaj például nemcsak hidratálja a bőrt, hanem nyugtatja a bőrpírt és fokozza a kollagéntermelést. A glicerin és a ceramidok szintén igazán nagyszerűek a száraz és érzékeny bőrtípusok számára.
  • Zsíros és kombinált bőr: ezeknek a bőrtípusoknak olyan összetevőkre van szükségük, amelyek alacsony barrierjavító hatásúak, mint a hialuronsav és a B5-vitamin. A béta-hidroxi-sav egy olyan szépségfegyver, amely sok termékben jelen van, hogy megcélozza a nem kívánt baktériumokat, amelyek túlzott olajtermelést és kiütéseket okozhatnak. Ezt az összetevőt arclemosókban, bőrradírokban és hidratáló krémekben találjuk meg.
  • Pattanásos bőr: Ha pattanásokra hajlamosak vagyunk, válasszuk az antioxidánsokban és szalicilsavban gazdag összetevőket tartalmazó termékeket. A szalicilsav antibakteriális hatású, és ugyanazokat a gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazza, mint az aszpirin. A pórusokon belül működik, hogy fellazítsa a tömődéseket és elpusztítsa a pattanásokat okozó baktériumokat. Ez ideális azok számára, akik szeretnék megtisztítani a mitesszereket. Mértékkel használjuk csak őket azonban, mert enyhe csípést és bőrirritációt okozhatnak.