Egy nő hosszú, barna hajjal

​Milyen a fordított hajmosás és miért lehet hasznos számunkra?​

Amennyiben lapos, gyenge vagy könnyen zsírosodik a hajunk, nem kell feltétlenül egyből felmenőink genetikájában keresni a probléma forrását, sőt, jóllehet inkább hajmosási rutinunk a hibás. Szakértők megállapították, hogy a fordított hajmosás sok esetben jót tesz a hajunknak és csökkenti ezeket a problémákat. Az alábbi cikkben a módszer jellemzőiről olvashatunk.


A fordított hajmosás igazából pontosan az, mint amit a neve is sugall. A szokásostól eltérően először a kondicionálót kell felvinni a hajra közvetlenül az első öblítés után, majd ezt követően a sampont. Ennek azért van jelentősége, mert így a kondicionáló hatékonyabban juttatja be a puha, hidratált hajszálakhoz szükséges tápanyagokat a fejbőrbe, így pedig a hajhagymákba.

„A kondicionálók minden hajápolási rutin fontos részét képezik, mivel táplálják és hidratálják magát a hajat, és megkötik a szükséges nedvességet az egészséges, fényes, rugalmas hajhoz”

— olvashatjuk a szakértők szavait a Byrdie cikkében.

Kinek érdemes használni ezt a módszert?

Egy vizes haj\u00fa n\u0151

Fotó: Unsplash/Erick Larregui

Bőrgyógyászok és profi fodrászok véleménye szerint a nagyon finomszálú, valamint a lapos, zsíros hajjal rendelkező embereknek mindenképp ajánlatos legalább egyszer megfordítaniuk hajmosási rutinjukat. Elméletileg a természetesebb hajtípussal rendelkező egyének is profitálhatnak ebből, mellettük pedig a hajritkulástól szenvedők esetében is hasznos lehet, ugyanis ezzel elfedhetik a ritkább és vékonyabb szálak megjelenését.

Vannak hátrányai?

Míg a természetes hajkoronák esetében szinte biztos a pozitív eredmény, addig a durván vagy szorosan feltekeredett hajúak nem biztos, hogy ugyanezt az eredményt tapasztalják. Szakértők azt is kiemelik, hogy bár dúsabb összhatást lehet elérni ezzel a rutinnal, nem helyettesíti a professzionális kezeléseket.

Amennyiben előnyösnek érezzük ezt a kezelést saját magunkon, akkor ajánlatos minden hajmosás során ilyen sorrendet alkalmaznunk. Végeredményként kevésbé száraz és zsíros hatást kaphatunk, valamint sokkal dúsabb hajkoronával jelenhetünk meg.

Nyitókép: Unsplash/Element5 Digital