Gucci táska egy sárga pulcsis ember nyakában

Durva állatkínzással vádolja a PETA a Guccit

Nemrégiben többek közt a Gucci luxusdivatházat súlyos vádakkal illette az állatjogi szervezet: állításuk szerint a két cég — és még sok más márka — egzotikus állatokat gyilkol le, hogy bőrükből elkészíthessék termékeiket. Ezzel kapcsolatban szólaltak fel a vádlottak.


A PETA nemrég osztotta meg egy indonéz vágóhíddal kapcsolatos vizsgálat felkavaró eredményeit. Az adatok szerint a luxusmárkák „erőszakos és vitathatatlanul kegyetlen módon” gyilkol le gyíkokat méregdrága kiegészítőihez. Az állatok lábait összekötik, majd egy gyártósoron érzéstelenítés nélkül fejezik le őket, ami hosszú és fájdalmas halált eredményez számukra. A szervezet állítása szerint ilyen eljárással készül a márka legtöbb gyíkbőr táskája, öve, pénztárcája és egyéb kiegészítője.

A a többek közt a Guccit, az Alexander McQueent, az Yves Saint Laurent-t és a Balenciagát tömörítő Kering-csoport vezetői felszólító levelet kaptak a PETA elnökétől, Ingrid Newkirktől, hogy ne használjanak ilyen módszereket a termékeik előállításához.

"Ami a PETA által hozzánk eljuttatott — egy indonéziai feldolgozóüzemben a gyíkokkal való rossz bánásmóddal kapcsolatos — információkat illeti, bár nagyon komolyan vettük ezeket az állításokat, nincs bizonyíték arra, hogy a Kering márkáknak közvetlen vagy közvetett köze lenne ehhez az üzemhez vagy ezekhez a folyamatokhoz"

— hangsúlyozták a nyilatkozatban.

Az Louis Vuittont, a Givenchyt és a Diort is magába foglaló LVMH-nak nincsen követlen köze az ügyhöz, ettől függetlenül az ő állásfoglalásukat is elolvashattuk a Hypebeast cikkében:

"Az LVMH tiszteletben tart minden nézetet az állati eredetű nyersanyagok felhasználásával kapcsolatban, és támogatjuk, valamint aktívan részt veszünk a szervezet a lehető legjobb gyakorlatok elérése érdekében tett erőfeszítéseiben.”

Nyitókép: Instagram/gucci