Göndör hajú, boldog nő

Ezért gubancolódik könnyen a hajad, és így tehetsz ellene

Bárki, akinek elég hosszú a haja ahhoz, hogy kifésülje, tudja, hogy a gubancolódás elkerülhetetlen következménye a hosszú tincseknek. Bár bizonyos fokú összegubancolódás várható, lehetnek olyan viselkedésmódok vagy termékek, amelyek hozzájárulnak a gubancolódás gyakoriságához és súlyosságához.


A kócok jellemzően a fejbőrhöz még mindig tapadó élő és a fejbőrről már levált élettelen haj kombinációjából állnak. A csomók kezelésének megközelítése többrétű, mivel a kihullott hajat úgy kell eltávolítani, hogy az élő haj további károsodását ne okozza. Vannak olyan lépések, amelyekkel elkerülhetjük a csomók kialakulását, valamint a legjobb gyakorlatokat is bemutatjuk a már kialakult csomók kibogozására.

1. Használjunk szulfátmentes sampont

Az egyik tényező, amely befolyásolja a csomósodást, a haj szárazsága. A száraz és sérült hajban gyakoribb a csomósodás, mert a felhám nem fekszik laposan, ami lehetővé teszi, hogy a szálak egymásba akadjanak és összefonódjanak. A szárazság csökkentésének egyik módja a szulfátmentes sampon használata, mivel ezek a tisztítószerek anélkül távolítják el a szennyeződéseket, hogy megfosztanák a hajat a természetes olajoktól. A szulfátmentes sampon használatával minimálisra csökkenthető a haj kiszáradása, ami a szulfátalapú tenzidekkel történhet.

2. Széles fogú fésű használata már a balzsamozáskor

A gubancolódás megelőzése már a zuhany alatt elkezdődik. Az egyik legjobb gyakorlat, amit a csomók megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmazhatunk, hogy balzsamozás közben széles fogú fésűt használsz. Mielőtt leöblítenénk a kondicionálót, egy széles fogú fésűvel finoman lazítsuk ki a csomókat. Ez segít felszabadítani a csomókat anélkül, hogy a hajszálakat különösebb húzás vagy rángatás érné.

Ha a kondicionálóval együtt fésülködünk, a víz és a termék nedvességtartalmával növeljük a haj rugalmasságát. A megnövekedett rugalmasság minimalizálja a haj töredezését és károsodását. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akiknek száraz, sérült vagy akár dús hajuk van, amelynek már csökkent a rugalmassága.

3. Használjunk mikroszálas törölközőt

A hagyományos törölközők a súrlódás egyik legrosszabb okozói, de bármilyen törölköző problémássá válhat, ha túl erőteljesen használják. Keressünk mikroszálas törülközőt a haj kíméletes szárításához, és a súrlódás okozta összegubancolódás megelőzése érdekében használjunk mikroszálas hajszárítót, hogy finoman kitöröljük a felesleges vizet a hajból. Még mikroszálas törülközővel is fontos, hogy szárítás közben ne dörzsöljük durván a hajunkat.

4. Sampon előtti kezelés

Ha tudjuk, hogy már hajmosás előtt összegubancolódik a hajunk, érdemes még a samponozás előtti olajos kezelést végeznünk, valamint az ujjainkkal kibogozni a gubancokat. A hajszálainkra egész nap hatással van a kezünkkel való babrálás, a hajformázó eszközök, a fejfedők, a párna, az izzadás vagy akár a szél. Amikor fürtjeink hosszú ideig összefonódnak, vagy szárazak, ez összegubancolódáshoz vezethet.

A hajmosás előtt mindig a gyengéd kibontás a legjobb, hogy minimalizáljuk az összegubancolódott szálak további feszülését. Érdemes a hajmosás előtti este kenjük be a hajunkat kókuszolajjal, mivel körülbelül nyolc óra kell ahhoz, hogy az teljesen behatoljon a hajszálakba. A kókuszolaj lágyítja a hajat, így hajlékonyabbá válik, és könnyebb eltávolítani a csomókat. Az olaj emellett erősíti a hajat, hogy minimálisra csökkentse a haj töredezését e folyamat során.

Ez különösen hasznos lehet azok számára, akiknek göndör és texturált hajuk van, mivel a hajunk minden nap hullik, de a göndör és göndör-göndör textúrájú haj esetében a kihullott haj nagy része a hajszálban marad a hajmosás napjáig.

5. Védjük a hajunkat alvás közben

Bár a súrlódás elkerülése elég egyszerűnek tűnhet, gyakran elfelejtjük, hogy ennek legnagyobb bűnöse az alvás. Az alvás közbeni mozgás okozta súrlódás összegubancolódáshoz vezethet. A haj hátrahúzva tartása edzés és alvás közben segíthet megelőzni az összegubancolódást. Ehhez érdemes selyem hajgumit használni, mivel azok nem károsítják a hajat. Ugyanemiatt selyem párnahuzatok is népszerű választásnak számítanak az alvási súrlódás minimalizálására, és bizonyítottan eredményesek.

6. Rendszeres visszavágás

Ha meg akarjuk növeszteni a hajunkat, lehet, hogy ódzkodunk a gyakori vágástól, mivel ez kontraproduktívnak tűnik. Pedig a töredezett hajvégek károsodást és töredezést okozhatnak, ami végső soron akadályozza a növekedést. A töredezett hajvégek bosszantóak, de hozzájárulhatnak a csomósodáshoz is. Fontos, hogy rendszeresen, legalább évente kétszer-háromszor, vagy szükség szerint vágassunk a töredezett hajvégek eltávolítása érdekében. A töredezett hajvégek miatt mind a kihullott, mind a szomszédos hajszálak a (meggyengült) hajvégekhez tapadnak, és csomókat hoznak létre, ezen segít a rendszeres visszavágás.

7. Kerüljük az olyan termékeket, amelyek felhalmozódást okoznak a hajon

A lerakódás mindenféle problémát okozhat a hajnak, például csomósodást. Valószínűleg próbáltunk már olyan termékeket, amelyek ragacsosnak hatottak a hajunkon, és nyilvánvaló, hogy ezek hozzájárulnak a csomósodáshoz. Az egyik kevésbé nyilvánvaló elkövetők a szilikonok, mivel ezek hajlamosak lassan felhalmozódni a hajon, bár látszólag simább tapintásúvá teszik azt.

Érdemes olyan kondicionálót használnunk, amely nem járul hozzá a hajon való felhalmozódáshoz. A jó minőségű balzsam elengedhetetlen, és ha a hajöblítés előtt kifésüljük a hajunkat, és finoman szárazra töröljük, az jelentősen segít csökkenteni a csomósodást.

8. Rendszeres mélykondicionálás

A hidratálás elengedhetetlen ahhoz, hogy a haj rugalmas maradjon és kevésbé törjön, mivel a száraz haj hajlamosabb a súrlódásra és a csomósodásra. Mint ilyen, a rendszeres mélykondicionáló kezelések javíthatják a haj egészségét és megjelenését egyaránt. A legjobb olyan hidratálót alkalmazni, amely olyan növényi hatóanyagokat, humektánsokat és olajokat tartalmaz, amelyek maximalizálják a nedvességet és kiváló csúszást biztosítanak mind a kondicionáláshoz, mind a kibogozáshoz.

(Byrdie)

Nyitókép: Unsplash