
A túl sok fehérje tényleg tönkreteszi a bélrendszered?
A fehérjediéták korát éljük. Mindenhol ott van, a turbókávétól kezdve, a teljesítményfokozó snackeken át egészen a pattogatott kukoricáig. A közösségi médiát elárasztják a 100 gramm/nap kihívások, miközben a szénhidrátot sokan teljesen száműzték az étrendjükből. A fehérje nemcsak tápanyag lett, hanem identitás.
Payal Kothari táplálkozási szakértő, The Gut (A belek)című könyv szerzője szerint ez a fehérjeimádat a hiúságnak és a közösségi média hatásának köszönhető.
„Az esztétikai célok és a fitneszkultúra divattá válása annyira dicsőíti a fehérjét, hogy sokaknál már-már rögeszmévé vált. A szénhidrátok démonizálása, és az a tévhit, hogy a fehérje automatikusan fogyáshoz vagy izomnövekedéshez vezet, szinte mindenhol jelen van. Pedig a rostok, egészséges zsírok és a változatos táplálkozás legalább ilyen fontosak”
– mondja.
Ha tovább olvasnál: Ételek, amiket fehérjében gazdagnak gondolsz, de nem azok
Kothari szerint az átlagos, nem sportoló felnőtteknek naponta 0,8-1,2 gramm fehérjére van szükségük testsúlykilogrammonként. Ez távol áll a gyakran hirdetett napi 100+ grammos mennyiségtől.
„Ez a mennyiség talán megfelel testépítőknek, de egy átlagos ember beleit és veséit megterhelheti”
– árulja el.
A bélflóra a változatosságot kedveli, ám nem elég csak húst fogyasztanunk. A rostszegény, húsalapú étrend elősegítheti a gyulladást okozó vegyületek, például az ammónia termelődését, ami puffadáshoz, székrekedéshez és akár a bélrendszer károsodásához is vezethet, különösen, ha sok vörös hús kerül a tányérra.
Olvasd el ezt is! 4 jel, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét
Kothari szerint a mikrobiom gazdag, változatos étrendet igényel. Rost hiányában az egyensúly gyorsan felborul.
A napi 2 gramm/testsúlykilogramm feletti fehérjebevitel túlterhelheti az emésztést, rost nélkül pedig a felesleges fehérje rosszul erjed, ami puffadást, migrént és mikrobiom-zavart okozhat.
Illusztráció
Fotó: Unsplash
Ez a kiegyensúlyozatlanság a közérzetre is kihat, az emésztés lelassul, gyakoribb a székrekedés, a gázképződés, és mentális fáradtság is jelentkezhet. A jó baktériumok rosttal táplálkoznak, nélküle éheznek, az emésztés romlik, a bél gyulladttá válhat.
A túl sok fehérje jelei lehetnek a puffadás, székrekedés, savas reflux, rossz alvás vagy ingerlékenység ami a bélrendszer egyensúlyának felborulását jelezheti. Nem maga a fehérje a gond, hanem az egyoldalú étrend. A kiegyensúlyozott táplálkozás tartalmazzon tiszta fehérjéket (pl. lencse, tofu, tojás), zöldségeket, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat, ezek mind segítenek a bélflóra támogatásában.
Ha túlzásba vittük a fehérjét, vezessük vissza fokozatosan a rostban gazdag ételeket.
„Ízesítetlen görög joghurt, tempeh, kefir, miso, ezek mind fehérjét és probiotikumokat is tartalmaznak. Segítenek csökkenteni a gyulladást a bélben, de nem helyettesítik a rostot. Gondoljunk rájuk úgy, mint segítő utasokra”
– érvel Kothari.
(Vogue)
Borítókép: Shutterstock/Flotsam
- Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap vörös húst eszel ›
- 9 magas fehérjetartalmú élelmiszer, amely növeli az egészséged ›
- Tényleg a fehérjefogyasztásban rejlik az egészséges haj és köröm titka? ›
- Ez a kellemetlen tünet a bőrödön fehérjehiányra utalhat ›
- 3 magas fehérjetartalmú smoothie, amellyel ebédidőig jóllaksz ›