egy nő csirkemellet eszik zöldségekkel

A túl sok fehérje tényleg tönkreteszi a bélrendszered?

A fehérjediéták korát éljük. Mindenhol ott van, a turbókávétól kezdve, a teljesítményfokozó snackeken át egészen a pattogatott kukoricáig. A közösségi médiát elárasztják a 100 gramm/nap kihívások, miközben a szénhidrátot sokan teljesen száműzték az étrendjükből. A fehérje nemcsak tápanyag lett, hanem identitás.


Payal Kothari táplálkozási szakértő, The Gut (A belek)című könyv szerzője szerint ez a fehérjeimádat a hiúságnak és a közösségi média hatásának köszönhető.

„Az esztétikai célok és a fitneszkultúra divattá válása annyira dicsőíti a fehérjét, hogy sokaknál már-már rögeszmévé vált. A szénhidrátok démonizálása, és az a tévhit, hogy a fehérje automatikusan fogyáshoz vagy izomnövekedéshez vezet, szinte mindenhol jelen van. Pedig a rostok, egészséges zsírok és a változatos táplálkozás legalább ilyen fontosak”

– mondja.

Ha tovább olvasnál: Ételek, amiket fehérjében gazdagnak gondolsz, de nem azok

Kothari szerint az átlagos, nem sportoló felnőtteknek naponta 0,8-1,2 gramm fehérjére van szükségük testsúlykilogrammonként. Ez távol áll a gyakran hirdetett napi 100+ grammos mennyiségtől.

„Ez a mennyiség talán megfelel testépítőknek, de egy átlagos ember beleit és veséit megterhelheti”

– árulja el.

A bélflóra a változatosságot kedveli, ám nem elég csak húst fogyasztanunk. A rostszegény, húsalapú étrend elősegítheti a gyulladást okozó vegyületek, például az ammónia termelődését, ami puffadáshoz, székrekedéshez és akár a bélrendszer károsodásához is vezethet, különösen, ha sok vörös hús kerül a tányérra.

Olvasd el ezt is! 4 jel, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

Kothari szerint a mikrobiom gazdag, változatos étrendet igényel. Rost hiányában az egyensúly gyorsan felborul.

A napi 2 gramm/testsúlykilogramm feletti fehérjebevitel túlterhelheti az emésztést, rost nélkül pedig a felesleges fehérje rosszul erjed, ami puffadást, migrént és mikrobiom-zavart okozhat.

V\u00f6r\u00f6s s\u00fclt h\u00fas t\u00e1ny\u00e9ron k\u00e9ssel megv\u00e1gva

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Ez a kiegyensúlyozatlanság a közérzetre is kihat, az emésztés lelassul, gyakoribb a székrekedés, a gázképződés, és mentális fáradtság is jelentkezhet. A jó baktériumok rosttal táplálkoznak, nélküle éheznek, az emésztés romlik, a bél gyulladttá válhat.

A túl sok fehérje jelei lehetnek a puffadás, székrekedés, savas reflux, rossz alvás vagy ingerlékenység ami a bélrendszer egyensúlyának felborulását jelezheti. Nem maga a fehérje a gond, hanem az egyoldalú étrend. A kiegyensúlyozott táplálkozás tartalmazzon tiszta fehérjéket (pl. lencse, tofu, tojás), zöldségeket, egészséges zsírokat és összetett szénhidrátokat, ezek mind segítenek a bélflóra támogatásában.

Ha túlzásba vittük a fehérjét, vezessük vissza fokozatosan a rostban gazdag ételeket.

„Ízesítetlen görög joghurt, tempeh, kefir, miso, ezek mind fehérjét és probiotikumokat is tartalmaznak. Segítenek csökkenteni a gyulladást a bélben, de nem helyettesítik a rostot. Gondoljunk rájuk úgy, mint segítő utasokra”

– érvel Kothari.

(Vogue)

Borítókép: Shutterstock/Flotsam