5 étel, amit fehérjében gazdagnak gondolsz, de valójában nem az
Bár sok ételről azt gondoljuk, hogy magas fehérjetartalmú, valójában nem tartalmaznak annyi proteint, mint azt várnánk. Azokban az ételekben, amelyeket gyakran fehérjeforrásként hirdetnek, valójában más makrotápanyagok - például zsírok és szénhidrátok - nagyobb arányban találhatók meg.
A megfelelő mennyiségű fehérje bevitel eléréséhez ezek az étkezések gyakran nem elegendőek önállóan. Az ilyen ételek inkább kiegészítő szerepet játszanak, mintsem a fő fehérjeforrások. Bár nem kell teljesen elkerülni őket, ha a fehérje-bevitelt szeretnénk növelni, célszerűbb más, valóban gazdagabb fehérjeforrásokat választani. A következő ételek például nem annyira fehérjedúsak, mint ahogy azt sokan gondolják.
1. Mogyoróvaj
A TikTokon megjelenő videók hajlamosak elhitetni velünk, hogy a mogyoróvaj a növényi fehérjeforrások királynője. A valóságban azonban a mogyoróvaj elsősorban az egészséges zsírok nagyszerű forrása.
Szakértők szerint ezért érdemes inkább étkezések kiegészítésére használni. Például egy olyan turmixban, amiben már van fehérjéből elég (mondjuk joghurt vagy tej formájában), vagy olyan sós ételekben, mint a tofu curry vagy a leves.
2. Chia magok
Bár két evőkanál chia magban négy gramm fehérjét találhatunk, ez nem jelenti azt, hogy ezek a pudingok elegendően fehérjedús reggelik. És ez akkor különösen igaz, ha a magokat növényi tejekbe és joghurtokba áztatjuk.
A chia magnak azonban a fehérjén kívül is számos nagyszerű egészségügyi előnye van, például különösen magas rosttartalma. Szóval nem kell lemondanunk a reggeli chia pudingunkról, csak inkább orvosoljuk egy olyan folyadékkal, amely kielégíti a fehérjeigényünket.
3. Pisztácia
A pisztácia - és az egyéb diófélék - elsősorban zsírforrások, amelybe egy kis fehérjét is találhatunk. A pisztáciával azonban valamivel több fehérjét kapunk, mint más fajtákkal, és teljes értékű fehérjének számít, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van a makro szintéziséhez.
Ennek ellenére azonban nem szabad fehérjedús ételként beállítani. Inkább olyan ételhez adjuk hozzá, melyben már alapvetően jelen van a fehérje. Ez lehet egy olyan saláta tetején, amelyben tojás és sajt is van, vagy egy krémes lencselevesben, amelynek jót tenne az extra fehérje.
4. Tojás
Ha a klasszikus fehérjeforrásokra gondolunk, akkor a lista így fest: hús, hal, tejtermékek és tojás. A tojás értékes és teljes értékű fehérjeforrás, azonban fontos szem előtt tartani, hogy csak hat grammot kapunk belőle. Ez azt jelenti, hogy három tojást kellene megennünk ahhoz, hogy az étkezéskor megkapjuk a megfelelő fehérje mennyiséget.
5. Csicseriborsó
Egyre többen rajonganak a csicseriborsóért, főként magas rosttartalma és végtelenül sokoldalú felhasználhatósága miatt. Ettől függetlenül fehérjetartalma hagy némi kivetnivalót maga után - egy fél bögrényi adagból ugyanis mindössze hét gramm proteint kapunk.
Érdemes tehát ezt a hozzávalót is más fehérjében gazdag étellel párosítanunk vagy élvezzük magában, de snack formájában.
Nyitókép: Shutterstock
(Glamour)