egy lány  kültéri edzőpályán proteinshake-t iszik kulacsból

Tényleg a fehérjefogyasztásban  rejlik az egészséges haj és köröm titka?

Az egészségügyi és étkezési trendek manapság tucatjával bukkannak fel, köszönhetően a TikTok-nak. A fehérjefogyasztást előtérbe helyező diéta azonban már jóval a TikTok előtt is létezett. Valóban több fehérjét kell fogyasztanunk a fogyás, az erőnlét és az általános egészség érdekében?A mai egészségtudatos világban a bőr, a haj és a köröm szépségének fokozására szolgáló természetes gyógymódok csábító hatása érvényesül. Sokan elfordulnak a hagyományos orvoslástól vagy a kozmetikai eljárásoktól, és helyettük olyan alternatívákat keresnek, mint például a fehérjében gazdag ételek

− mondta Dr. Viktoryia Kazlouskaya, MD, Ph.D., bőrgyógyász.

Az igazság az, hogy a tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb ember már így is elegendő fehérjét fogyaszt, így valószínűleg nincs szüksége további porokra vagy kiegészítőkre.

​A fehérjét nem csak fogyasztjuk

A szervezet több mint 10 ezer féle fehérjét termel − beleértve az elasztint, a kollagént és a keratint −, amelyek hét különböző kategóriába sorolhatók, és mind egyedi funkciókat látnak el, beleértve az antitesteket, az enzimeket, a hormonális fehérjéket, a szerkezeti fehérjéket, a raktározási fehérjéket és a transzportfehérjéket.

Az egészségünkhöz (és a hajunk ápolásához) azonban olyat kell fogyasztanunk, amit a szervezetünk nem állít elő.

A teljes értékű fehérjék mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, amit a szervezetünk nem tud előállítani. A nem teljes értékű fehérjék a kilenc aminosav egy részével rendelkeznek, de nem mindegyikkel, és általában növényekből származnak.

Mi köze van mindennek a haj-, bőr- és körömápoláshoz? 

Fentebb említettük az elasztint, a kollagént és a keratint − mindhárom megtalálható számos haj-, bőr- és körömápoló termékben.

A haj, a köröm és a bőr elsősorban keratinból, egy olyan fehérjetípusból áll, amely szilárdságot és rugalmasságot biztosít számukra. A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása elengedhetetlen e szövetek egészségének megőrzéséhez.

​Ennek az ellenkezője is igaz

feh\u00e9rj\u00e9t tartalmaz\u00f3 \u00e9lelmiszerek

Fotó: Shutterstock

Azok, akik szigorú diétát követnek vagy alultápláltságot tapasztalnak, észrevehető változásokat észlelhetnek a hajukban, bőrükben és körmeikben. Ezek a változások elsősorban a tápanyaghiányra vezethetők vissza, mivel a szervezet az alapvető funkciókat helyezi előtérbe ezen nem létfontosságú szövetek egészségének fenntartásával szemben.

Az, hogy valakinek mennyi fehérjére van szüksége naponta, a testméretétől függ. Általánosságban egy felnőtt esetében valahol 70-150 g fehérje között van az ideális napi mennyiség.

​És hogyan tudsz egy kis extra fehérjét illeszteni az étrendedbe játékosan? Adunk pár ötletet!

  • Két tojás és egy fél avokádó: a tojásból 12 gramm fehérjét, az avokádóból pedig 2 grammot kapsz.
  • Görög joghurtos tál: cseréld le a magas cukortartalmú gabonapelyheket egy fehérjében gazdag joghurtos tálra: használj görög joghurtot, friss gyümölcsöket és teljes kiőrlésű müzlit.
  • Salátás wrap: saláta, narancs, káposzta, egy csésze kockára vágott csirke és joghurt alapú öntet az egyik kedvenc wrap-receptünk összetevői.
  • Joghurtos italok: egy joghurtital vagy turmix és egy darab friss gyümölcs méltó reggeli vagy napközbeni snack, amely kitart a következő étkezésig.
  • Diákcsemege: az olyan összetevők, mint a diófélék és a bélbarát magok kombinálásával hosszú órákra elegendő erőt nyerünk.

Forrás: Manual

Nyitókép: Shutterstock